torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Efter öppningen – nu vänder det för Ica vid Riksgränsen: ”På rätt sida nollstrecket”

Publicerad: 20 september 2021, 09:36

Bild 1/2  

Efter en blytung period öppnas gränsbommen mot Norge när Norrbotten grönmarkerats – och Ica Nära Riksgränsen kan se framåt igen. ”Nu väntar vi på de norska kunderna igen”, säger handlaren Petter Nilsson.

Ämnen i artikeln:

KonsumentbeteendeIca NäraGränshandelCorona

Kalle Östgren

kalle.ostgren@bbm.bonnier.se


Nu har den norska regeringen grönmarkerat Norrbotten – och gränshandelsbutiken kan börja se framåt igen efter en mycket problematisk tid.

Pandemin har inneburit en tung smäll för Ica Nära Riksgränsen. Butiken har normalt sett cirka 95 procent av kunderna. Under det första pandemiåret gick verksamheten med kraftig förlust varje månad och butiken drog ned på sortiment, personal och öppettider.

I förra veckan blev det grönt ljus för Norrbotten – och nu väntar butiken på nya kundströmmar från Norge.

– Under hösten brukar det vara mest försäljning under helgerna eftersom folk jobbar. Till helgen när man är ledig och länet är grönt förväntar vi oss kunder, säger handlaren Petter Nilsson till NSD.

Det har varit en turbulent tid med regeländringar i omgångar. Norrbottens län grönmarkerades i augusti, men stängdes igen efter ett kraftigt coronautbrott bland bärplockare.

– Trots att vi har varit röda, då bara vaccinerade får komma in, ligger vi nu på 40 procent av vår normala försäljning. Redan den här veckan kan vi hamna på uppemot 60-70 procent nu när vi är gröna igen, säger Petter Nilsson till tidningen.

Ica Nära Riksgränsen återgår nu till normala öppettider– och nyanställer fem personer, vilket kommer att ge en personalstyrka på 15 personer.

– Det är fortfarande en viss osäkerhet med nya mutationer, och vi kan inte ropa hej ännu. Men vi måste nyanställa för att klara av vardagen där vi är nu.

Från att ha backat tillbaka till ett ordinarieutbud möter Petter Nilsson åter igen nu behoven från de norska kunderna och ökar med extra beställningar storsäljande gränshandelskategorier som kött, läsk och tobak.

– Augusti var första månaden vi gick plus minus noll på ett och ett halvt år. Det var okej försäljning även om det är långt ifrån det normala. Vi ligger på rätt sida nollstrecket i alla fall och hoppas att vi fortsätter med det, säger Petter Nilsson till NSD.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev