torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Dubbla strömavbrott på Öland – så drabbades Ica-butiken: ”Årets sämsta dag”

Publicerad: 31 maj 2022, 11:42

Ica Nära Källa ligger cirka 8 kilometer söder om Löttorp på norra Öland. Foto: Pressbild Eon.

Två dagar i rad drabbades hela norra Öland av strömavbrott. Ica Nära Källa var en av förlorarna under en helg som vanligtvis är kanon försäljningsmässigt. ”Tråkigt att se kunderna vända i dörren”.

Ämnen i artikeln:

Ica NäraGlesbygd

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Cirka 30 minuter norr om Borgholm ligger Ica Nära Källa. När cirka 7 000 hushåll drabbades av strömavbrott under söndagen och måndagen fick butiken stänga igen verksamheten i fem timmar.

– I måndags var det inte jättelångvarigt, cirka två timmar. Det var värre i söndags, då förlorade vi strömmen vid halv elva och den kom tillbaka strax efter fyra på eftermiddagen, säger Björn Fjellström, handlare på den lilla Ica-butiken.

LÄS OCKSÅ: Därför lämnar toppchefen Ica Sverige: ”Sex år är rätt lång tid i ett tufft jobb” 

Helgen som ligger i anslutning till Kristi himmelsfärd brukar vanligtvis vara en lönsam sådan. Eftersom mycket i butiken, bland annat dörrar, kassasystem och kylar är beroende av elektricitet, är det en omöjlighet att hålla öppet under ett längre avbrott.

– I söndags hade vi stängt i princip hela dagen och hade årets sämsta dag, det är inget man räknar med en sådan helg, säger Björn Fjellström och fortsätter:

– Det är väldigt mycket folk på Öland under en Kristi himmelfärdshelg så det var tråkigt att se dem vända i dörren.

Hur stora blir förlusterna?
– Det är alltid en svår uppskattning försäljningsmässigt, men i omsättning tappade vi kanske 50 000 kronor. Sedan skapas det ju eventuellt svinn både på sikt och direkt. Man kommer fel i beställningar när man har stängt, varor med kort datum som kanske inte hinner säljas.

Björn Fjellström menar dock att butiken klarade sig relativt bra, då man kunde rädda det allra mesta av varorna.

– Vi tömde kritiska kylar så att varorna skulle klara sig, men det blir lite meckigt. Frysarna klarar sig också när strömavbrottet inte blir längre än vad det var.

Ica Nära Källa togs över av Björn Fjellström 2014, och vid den tiden var det betydligt vanligare med strömavbrott i butiken. På senare år har det blivit mindre och mindre men det finns ändå saker att jobba med.

– Elnätet på Öland är bitvis rätt kasst men de har ju börjat gräva ner och byta ut elledningar och kommer att fortsätta med det i höst, förhoppningsvis ska det bli bättre, säger han.

Går det på något vis att förbereda sig för sånt här i förväg?
– När strömmen är borta så är den borta. Det enda man kan förbereda är att förse sig med reservkraft så att man kan hålla driften i gång under tiden strömmen är borta.

Orsaken till strömavbrotten var tekniska fel hos bolaget Eon.

LÄS OCKSÅ: Coops förra vd klar för nytt uppdrag – i investeringsbolag: ”Blir en rejäl satsning” 

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev