Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag27.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Försäljning

Det ligger bakom Ica Näras överraskande lyft: ”Gynnar oss”

Publicerad: 12 Januari 2021, 09:31

Foto: Ica

Ica Nära överraskade stort i december – och växte mest inom Ica. Men handlare är inte överraskade över starka säljökningen. ”E-handeln gynnar oss”, säger Therese Kanterdickson i Göteborg.


Ämnen i artikeln:

Ica Nära

Ica Maxi hade som väntat starkast försäljningsutveckling hos marknadsledaren 2020 och kom upp i imponerande 10,5 procent totalt (9,3 procent i identiska enheter).

Men årets avslutades med en skräll.

Småbutikerna hade högst tillväxttakt.

– Jag är jätteglad över att vi inom profilen hade ytterligare en mycket bra månad, säger Therese Kanterdickson som driver Ica Nära Effkå i Göteborg.

Dagligvarunytt har i ett flertal artiklar i slutet av 2020 berättat om det accelererande intresset för att e-handla i samband med andra vågen av coronapandemin.

Therese Kanterdickson bedömer att konsumenternas förändrade inköpsbeteenden delvis flyttar transaktioner till mindre butiker.

– Många hushåll gör de stora inköpen online och väljer att göra sina övriga inköp i närmaste butik.

Ser du fler förklaringar till Ica Näras framgång än e-handeln?

– Vi har blivit bättre på sortiment och pris de senaste åren. Vi vill ju att kunderna ska hitta allt i våra butiker. Och vi har attraktivare priser än tidigare. Här görs väldigt mycket bra centralt inom affärsområdet. Dessutom finns ett gott självförtroende hos Ica Nära-handlarna. Vi vågar ta för oss och gå ut och konkurrera, säger Therese Kanterdickson till Dagligvarunytt.

Ica Nära Stigmyhrs i Bruksvallarna i Härjedalen har varit en destination under storhelgerna.

Butikens försäljning steg med 20 procent i december 2020 jämfört med samma månad 2019.

– Bruksvallarna har haft fler turister än vanligt så det har varit full fart. Vi har ingen e-handel men har plockat i ordning kassar åt kunderna, säger handlaren Anna Myhr.

Thomas Ohlén

Reporter

thomas.ohlen@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Ica Nära

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.