onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Butikerna på tårna när restriktionerna är tillbaka: ”Nu tar vi krafttag igen”

Publicerad: 22 december 2021, 08:38

Dagligvaruhandeln dammar av skyltar och avskiljare och startar igång kundräknarna när restriktionerna är tillbaka igen.

Foto: Susan Berzelius

När de nygamla restriktionerna presenterades mitt i julhandeln fick handeln med kort varsel än en gång ställa om på grund av ökad smittspridning. Men butikerna är beredda: ”Det var bara att lyfta upp rutinerna igen” säger Annette Linder, Ica Maxi i Motala.

Ämnen i artikeln:

Ica MaxiPressbyrånCoop VästCorona

SB


När regeringen tillsammans med Folkhälsomyndigheten på tisdagen presenterade de nya, eller nygamla, restriktionerna om bland annat hemarbete, begränsade offentliga tillställningar och maxtak för kunder i handeln skedde det bara knappt två dygn innan de börjar gälla och mitt i den viktiga julhandeln.

– Men vi har rutinerna inne sen tidigare, det vara bara att damma av och sätta upp skyltar om avstånd och liknande igen, säger Amanda Blok, handlare på Pressbyrån Stora torget i Falkenberg.

Butiken är relativt stor och kan ha upp till tolv kunder på en gång inne. 

– Men det verkar som om allmänheten redan tagit till sig av uppmaningarna och restriktionerna för det har varit lugnare både i butiken och på torget utanför nu på onsdagsmorgonen.

I Motala har ledningsgruppen på Ica Maxi haft ett möte på morgonen om restriktionerna och enligt butikschefen Annette Linder har lyfter man nu fram alla de nygamla rutinerna igen. 

– Det är bara att ta krafttag och ta vårt samhällsansvar. Vi följer kundflödet via våra kassasystem och vet när maxtaket börjar närma sig.

Joel Wallström, butikschef på Stora Coop i Halmstad, säger att butiken redan gått in i full beredskap och har allt på plats inför de nya restriktionerna Från och med i dag, onsdag, har butiken infört kundvärdar i gula västar som svarar på frågor och hjälper kunderna att hitta i butiken så att handlingen blir snabb och effektiv.

Och från och med i morgon den 23 december är det max 215 kunder som gäller i butiken, som har väl tilltagna ytor med breda gångar som gör det lätt att hålla avstånd.

– Jag tror att det är mest mindre butiker som kan få problem med kunder som får vänta utanför, vi hade inget sådant förra året och jag tror inte det blir några problem i år heller. 

Men visst är det mycket frågor, såväl från kunder som från medarbetare.

– Det är många som vill veta vad det är som egentligen gäller. Vi har gått ut med information i alla våra interna kanaler för att alla ska känna sig trygga. Och vi har tydliga rekommendationer om att hålla avstånd i personalrummet, säger Joel Wallström.

Den största utmaningen som han ser är att få kunderna att julhandla ensamma i stället för att ta med hela familjen.

– De finns ju inget sådant krav men det är bättre om kunderna kommer ensamma, det blir mindre trängsel då

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev