måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Butiken vid norska gränsen märker ökad patriotism: ”Osäkert och oberäkneligt”

Publicerad: 6 mars 2023, 09:28

Ica i Riksgränsen.

Foto: Pressbild

Vid lönehelger med bra väder blåser positiva vindar för Ica Nära Riksgränsen. Men överlag kommer färre norska kunder än innan pandemin, säger Ica-handlare Petter Nilsson till Norrbottenskuriren.

Ämnen i artikeln:

Ica NäraGränshandel

Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


Många varor är fortfarande billigare för norrmän att köpa i Sverige än hemma i Norge. Men ingen har undgått att svenska matpriser stigit kraftigt. Årsförändringen i procent för livsmedel och alkoholfri dryck var 19,6 procent i Sverige i januari 2023. Motsvarande siffra i Norge var 12 procent.

– Det kommer inte längre lika mycket norrmän som tidigare, säger Petter Nilsson, handlare på Ica Nära Riksgränsen, till Norrbottenskuriren.

Under lönehelger med bra väder är signalerna positiva, men det är svårt att sia om utvecklingen berättar Petter Nilsson för Norrbottenskuriren.

– Nu är det mer osäkert och oberäkneligt. Ser vi toppen på den här inflationen och vad händer med räntorna?

LÄS OCKSÅ: Kartläggning – bolag för bolag: Så går det för butikerna vid svenskfinska gränsen

Som Dagligvarunytt tidigare beskrivit, så innebar pandemin att många fick upp ögonen för hur mycket gränshandeln omsätter.

– Vi märker av diskussionen i Norge efter pandemin att det blir mer patriotism och att man förstår hur mycket skattepengar som går till Sverige. Något som gjort att vissa då tar ett beslut att handla mer hemma i Norge, säger Petter Nilsson.

LÄS OCKSÅ: Mardrömsstarten vid gränsen stärker handlarparet: ”Inget har kommit gratis”

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev