onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Butiken begränsar försäljningen av ansjovis: ”Ska räcka till alla”

Publicerad: 18 november 2021, 13:02

Räddar Jansson till julbordet. Ica Maxi i Gävle begränsar antalet ansjovisburkar som kunderna får köpa för att de ska räcka till alla. Foto: Ica Maxi i Gävle

På Ica Maxi i Gävle får kunderna just nu bara köpa max två burkar ansjovis per hushåll, detta för att den ska räcka till alla som vill ha Jansson på sitt julbord. ”En enkel, solidarisk bristhantering”, säger handlaren Johan Karlsson.

Ämnen i artikeln:

Ica MaxiLivsmedelsföretagen

AR


Ingen jul utan Janssons frestelse men just nu är tillgången på en av rättens viktigaste ingredienser begränsad.

Det handlar alltså om ansjovis, som görs av skarpsill som saltas, läggs in och kryddas med bland annat kanel, kryddpeppar och lagerblad.

– Vi ser att det finns en risk för brist av ansjovis till jul, eftersom årets fiskesäsong har haft en trög start, säger Sara Paulsson, kommunikationschef på Orkla Sverige som äger varumärket Abba.

Den senaste veckan har fisket dock kommit i gång och enligt Abbas inköpare har det kommit in ”relativt stora volymer”.

– Nu ska den kryddas och kräver en mogningstid innan den får den rätta karaktäristiska smaken. Vi gör just nu allt vi kan och jobbar dag och natt för att säkra volymen, men vi är fortfarande i ett läge där vi inte helt säkert vet hur mycket som blir tillgängligt till jul, säger Sara Paulsson.

Ica Maxi i Gävle är en av de butiker som agerar genom att begränsa inköpet av ansjovis för sina kunder till två burkar per hushåll, en åtgärd som de sätter in för att minska risken för hamstring inför jul.

– Med denna begränsning kommer fler kunder att få möjlighet att handla anjovis. Med andra ord en enkel solidarisk bristhantering, säger handlaren Johan Karlsson till Gefle Dagblad.

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev