Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Brist på nötfärs i många butiker: ”Aldrig varit med om något liknande”

Publicerad: 23 februari 2021, 10:41

Bristen på svenskt nötkött har lett till att det gapar tomt i färshyllorna i många butiker.

Bristen på svenskt nötkött gör att det gapar tomt på färshyllorna i många butiker just nu. ”Jag har aldrig varit med om något liknande”, säger Majsan Pense, sortimentansvarig på Coop Sverige.


Ämnen i artikeln:

Sortiment

Många livsmedelsbutiker runt om i landet har just nu brist på svenskt nötkött.

– Jag vill inte kalla det brist utan snarare en begränsad tillgång, säger Mats Heljestrand, kategorichef kött och chark på Ica Sverige.

Det kan exempelvis innebära att alla storlekar på färs inte alltid finns i köttdisken och att man inte lika ofta som normalt hittar svensk nötfärs på kampanj.

När läget normaliseras är svårt att säga.

– Vi får signaler från producentledet om att det blir lite bättre i maj, juni men vissa utmaningar kommer vi nog att se under hela det här året.

Majsan Pense, sortimentansvarig för kött på Coop Sverige, talar däremot om just ”brist” på svenskt nötkött och förklarar att det är flera olika saker som sammanfaller.

Dels den stora torkan sommaren 2018, då många nötkreatur gick till slakt samtidigt som färre kor blev dräktiga. Eftersom det dröjer några år tills kalvarna blir klara för slakt får det effekt först nu.

Dels coronapandemin, som fått efterfrågan på svenskt kött att skjuta i höjden.

– Många jobbar hemifrån och lagar mer mat hemma i stället för att äta ute. Inom restaurangsektorn används mycket importkött men när man handlar i butik vill fler köpa svenskt, säger Majsan Pense. 

Att det är just färsen som tryter mest tror hon beror på att rätter som köttfärssås, lasagne, tacos och köttbullar är enkelt att laga och något som hela familjen gillar – och som dessutom går fint att laga i stora mängder och sedan bara värma på under veckan.

– Vi maler ned detaljer som bog och ytterlår till färs just, sådant som annars funkar att ha som stek. Gränsen går vid ryggbiff, entrecôte och filé – det gör vi inte färs av!

Ytterligare en faktor som påverkar tillgången är den låga självförsörjningsgraden av svenskt kött. Under 90-talet låg den på 75 procent, innan torkan 2018 låg den någonstans mellan 50 och 55 procent.

– Nu är den ännu lägre och det är någonting som vi arbetar för att förändra, säger Majsan Pense och berättar om ett nytt projekt som Coop Sverige driver tillsammans med HK Scan.

Tillsammans sponsrar de båda företagen 20 svenska lantbrukare för inköp av avelstjurar. Målsättningen är att de ska ha möjlighet att växla upp sin produktion av nöt och utöka besättningarna av dikor på gårdarna. En annan del av projektet är att erbjuda rådgivning och utbildning till lantbrukarna då flera av de utvalda är unga och har verksamhet under utveckling.

– Medelåldern för svenska lantbrukare blir allt högre och därför är det viktigt att värna återväxt och underlätta för kommande generationer att våga satsa långsiktigt. Vi vill sända en tydlig signal om att det finns både efterfrågan och betalningsvilja. Det måste bli tydligt om vi ska lyckas höja den svenska försörjningsgraden på lite sikt.

Agneta Renmark

redaktionen@dagligvarunytt.se

Ämnen i artikeln:

Sortiment

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev