Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Avslöjar: Stora Coop vann – över Ica Maxi och City Gross: ”En historisk förändring”

Publicerad: 23 mars 2021, 08:08

Foto: Montage: Andreas Dyrberg Skog

Stora Coop hade exceptionellt stark utveckling 2020. Kedjan växte klart mer än Ica Maxi och City Gross i procent. ”Vi är otroligt stolta”, säger försäljnings- och driftchefen Pernilla Sandström på CBS.


Ämnen i artikeln:

CoopCoop Butiker och StormarknaderCity GrossIca Maxi

Dagligvarunytt kan i dag avslöja att Stora Coop inom Coop Butiker och Stormarknader (CBS) presterade sitt utan jämförelse främsta år någonsin 2020.

Här är de rekordhöga utvecklingstalen:

Samtliga stormarknader: 15,6 procent
Jämförbara stormarknader: 13,9 procent

– Stora Coop låg i framkant i tillväxt på marknaden hela året och det är otroligt roligt att vi får en tydlig respons på att kunder och medlemmar uppskattar det vi gör, säger Pernilla Sandström till Dagligvarunytt.

Pernilla Sandström är försäljnings- och driftschef för Stora Coop inom CBS.

Foto: Coop

Coop i Sverige startade konceptet Stora Coop 2015 och nu finns det på 89 platser i landet – för övrigt en stormarknad mer än huvudkonkurrenten Ica Maxi.

CBS har gått i täten prismässigt inom Coop genom att sänka priserna på drygt 10 000 artiklar 2019 och därtill införa en prisgaranti för medlemmar.

– Det innebär en trygghet för kunden att vi kan erbjuda ett bra och attraktivt pris.

Fokus har därtill varit på förbättrad drift.

– Engagemang har varit stort hos ledare och medarbetare i att driva utvecklingen, säger Pernilla Sandström och tillägger att Stora Coop inom CBS parallellt ”har utvecklat sortimentet och stärkt förmågan att tillgodose kundens individuella behov i det personliga mötet”.

Stora Coop växlade upp online förra våren – från tre till 35 enheter. Dessutom har Coop sin e-handelsanläggning i Kungens kurva i Huddinge (bilden).

Foto: Coop

Coronapandemin och förändrade inköpsbeteenden gjorde att dagligvaruhandeln snabbt tvingades att öka kapaciteten online i mars förra året.

Stora Coop gick på fyra veckor våren 2020 från tre enheter med e-handel till 35.

– Förmågan att snabbt kunna möta kundernas behov är en nyckelfaktor och har skapat en förstärkt lojalitet.

Stora Coops framgångar har fortsatt 2021 – med en total och ackumulerad försäljningsökning på 12,4 procent trots skottdagen för drygt ett år sedan.

Kalendereffekten uppgick till hela -3,6 procent i februari enligt Svensk Dagligvaruhandels index.

– Vi har en stark och positiv utveckling i fysisk butik och vår onlineförsäljning bidrar till ytterligare tillväxt, säger Pernilla Sandström.

Men det är inte bara Stora Coop inom Coop Butiker och Stormarknader som utvecklades starkt 2020.

Dagligvarunytt berättade nyligen Stora Coop Flygstaden i Eslöv i högsta grad bidrog till att regionala föreningen Coop Kristianstad Blekinge (CKB) lyfte försäljningen med 9,8 procent.

– Jag är väldigt nöjd med butiken. Den har haft en utveckling som varit rejält större än marknaden och vi har definitivt tagit marknadsandelar i Eslöv. Prisbilden är bra och vi har ett ett totalt erbjudande som uppskattas av våra medlemmar, säger vd Martin Runquist till Dagligvarunytt.

Coop Kristianstad Blekinge storsatsar på konceptet Stora Coop. För drygt en månad sedan öppnades stormarknaden i Kristianstad. Och nästa år kommer Stora Coop till Ronneby.

Foto: Coop Kristianstad Blekinge

Stora Coop i Varberg växte i sin tur med 11,2 procent förra året och fortsatte med en säljökning på 13,7 procent januari-februari.

KF:s årsredovisning visar att Coop Butiker och Stormarknaders sammanlagda nettoomsättning steg med 11,3 procent 2020 och därmed kom CBS upp i 20,2 miljarder kronor.

Så gick det för stormarknaderna

City Gross: 4,9 procent (7,0 procent).

Ica Maxi: 10,5 procent (9,3 procent).

Stora Coop (CBS): 15,6 procent (13,9 procent).

Fotnot: Siffrorna avser försäljningsutveckling mellan 2019 och 2020.

Källor: Bergendahls Food, Ica Gruppen och Coop Butiker och Stormarknader (CBS).

 

Thomas Ohlén

Reporter

thomas.ohlen@bonniernews.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev