Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Avmattning efter rekordåret: ”Vi hade förstås hoppats att folk skulle stanna kvar”

Publicerad: 12 november 2021, 10:51

Även 2021 har varit ett starkt år för dagligvarubutikerna på Gotland – men med lättade restriktioner märks nu en avmattning.

Butikerna på Gotland summerar ännu en stark period – men med lättade restriktioner märks en vindkantring efter det rekordhöga trycket under förra året. ”Folk som stannade kvar under 2020 har åkt hem”, säger Viktor Hedlund, butikschef hos Ica När Bodi.


Ämnen i artikeln:

Ica NäraCoop GotlandCoop

Restriktionerna under 2020 innebar en rejäl ökning av antalet kunder på Gotland och många av öns butiker summerade en rekordhög försäljning under året. 

Även 2021 ser ut att bli starkt för den gotländska dagligvaruhandeln – men en avmattning märks när restriktionerna lättats och många fastlänningar växlar från distansjobb till att återvända till sina arbetsplatser.

– Det går bra, men vi har lite mindre att göra nu än under förra året, i alla fall här på Fårö. Många av de som varit här ett år har åkt hem nu. Man får nog vänta innan man kommer upp i en sådan omsättning som förra året igen, säger Gustaf Blochmann, butikschef hos Ica Nära Nyströms på Fårö, till Gotlands Tidningar.

Utvecklingen märks också hos Ica Nära Hoburgshallen i Burgsvik, där försäljningen under förra året ökade med närmare tio procent. 

– Vi hade förstås hoppats att folk skulle stanna kvar och jobba härifrån. Men man förstår ju att folk också måste återgå till sina normala liv, säger Sara Härstedt-Carlsson, biträdande butikschef, till tidningen.

Men det finns också butiker som rapporterar om ett fortsatt rekordhögt tryck – i alla fall så här långt under 2021.

– Det har gått väldigt bra. En fjärdedel av vår omsättning på årsbasis gjorde vi i juli. Det har varit enormt. Men nu märker vi att folk som stannade kvar och bodde i sina stugor 2020 har åkt hem. När man jämför siffrorna med förra året så ser vi en nedåtgående trend. Samtidigt kan man väl inte riktigt jämföra med förra året eftersom det var så speciellt. Men jämför man med 2019 så ökar vi i försäljning och omsättning, säger Viktor Hedlund, butikschef hos Ica När Bodi, Ica Nära-butiken i När på sydöstra Gotland.

Coop Gotlands vd Carl-Johan Stenhammar konstaterar att konkurrensen är tuff på ön. 

– Det finns 27 butiker på ön på 60 000 invånare vilket innebär att det är en mördande konkurrens. På fastlandet bygger man inte en ny butik om man inte har minst 6 000 boende i upptagningsområdet. Det skulle innebära att vi skulle ha tio butiker på Gotland om man tänker så. Men jag tror det är en fördel med konkurrensen, alla måste pusha sig lite extra och bli bättre, säger Carl-Johan Stenhammar till Gotlands Tidningar.

Han berättar att Coops nio butiker på Gotland i år ökar omsättningen totalt med sex procent jämfört med 2020.

– Jag tror det här beror på det förändrade beteendet i samhället efter pandemin. Du är inte lika bunden till din fasta arbetsplats längre. Men det kan nog se olika ut på olika delar av ön, säger Carl-Johan Stenhammar till tidningen.

Kalle Östgren

Reporter

kalle.ostgren@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

Ica NäraCoop GotlandCoop

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.