måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Återgång till gränshandel och prishöjningar väntas driva utvecklingen under 2022

Publicerad: 11 mars 2022, 07:24

Foto: HAKON MEDIA

Prognosen för dagligvaruhandeln skruvas upp. Utvecklingen förväntas drivas av en återgång till gränshandeln i kombination med prishöjningar. ”Invasionen förstärker flera av de ekonomiska trender som har utvecklats under pandemin”, säger Joakim Wirén, analytiker på HUI.

Ämnen i artikeln:

Gränshandel

JF


Efter två år av pandemi väcktes optimismen när restriktionerna plockades bort i Sverige i mitten av februari, skriver HUI i ett pressmeddelande. Men knappt två veckor senare invaderades Ukraina av Ryssland, vilket återigen skapade en osäkerhet i ekonomin.

– Invasionen förstärker flera av de ekonomiska trender som har utvecklats under pandemin. Inflationen drivs på av kraftigt stigande råvaru- och elpriser, vilket förutom i direkt konsumtion av hushållen även används i produktionsledet av varor. Den kortsiktiga utvecklingen blir att plånboken kommer att upplevas tunnare för fler hushåll och den långsiktiga utveckling blir att fasta utgifter så som boendekostnaden kommer att ta en större del av hushållens ekonomi, säger Joakim Wirén, analytiker på HUI i en kommentar.

Den ekonomiska återhämtningen var stark under 2021. Enligt siffror från HUI växte BNP, mätt i fasta priser, med 4,8 procent under förra året. Den totala detaljhandeln, mätt i löpande priser, ökade med 6,1 procent. Dagligvaruhandeln och sällanköpshandeln ökade med 1,2 respektive 9,6 procent under samma period.

HUI förväntar sig att kriget kommer att påverka bnp-utfallet både uppåt och nedåt, men att nedåtsidan blir svag. Hur den svenska ekonomin påverkas av invasionen kommer, enligt HUI, beror på hur kriget utvecklas framöver. I prognosen för 2022 justerar de upp bnp-tillväxten till 3,3 procent eftersom att omikronutbrottet avtog tidigare än väntat.

Detaljhandeln förväntas öka med fyra procent under året, mätt i löpande priser. Dagligvaruhandeln prognostiseras öka med 4,5 procent i löpande priser och 1,5 procent i fasta priser, drivet av återgången till gränshandeln. För sällanköpsvaruhandeln är prognosen är tillväxt om 3,5 procent under åren. Till stor del förväntas utvecklingen drivas av prisökningar.

– Under 2021 tog flera branscher i detaljhandeln revansch på den svaga utvecklingen under 2020. Framåt väntas en fortsatt positiv utveckling i detaljhandeln, med det största lyftet i kläd- och skohandeln som fortfarande inte nått upp till försäljningsnivåerna som uppmättes före pandemin. Våren och sommaren förväntas också präglas av konsumtion kopplad till nöjen och aktiviteter som delvis begränsats under de senaste två åren.

HUI:s prognos

Prognos för 2022

Total detaljhandel: 3,9 (3,5)

Dagligvaruhandel: 4,5 (3,0)

Sällanköpsvaruhandel: 3,5 (2,5)

Prognos 2023

Total detaljhandel: 2,0

Dagligvaruhandel: 1,5

Sällanköpsvaruhandel: 2,5

Utfall 2021

Total detaljhandel: 6,1

Dagligvaruhandel: 1,2

Sällanköpsvaruhandel: 9,6

Källa: HUI.

* Tillväxttal i procent och löpande priser. Föregående prognos inom parantes.

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev