tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Utblick

Walmart stämd i domstol - anklagas för att ha dumpat tonvis med miljöfarligt butiksavfall

Publicerad: 3 januari 2022, 10:37

Amerikanska Walmart anklagas i delstaten Kalifornien för att ha dumpat tonvis med miljöfarligt avfall. Kedjan motsätter sig anklagelserna. Foto: Walmart

Walmart stäms av den amerikanska delstaten Kalifornien för att ha ”dumpat tonvis med miljöfarligt avfall”. Dagligvarukedjan motsätter sig anklagelserna.

Ämnen i artikeln:

Walmart

SB


Det var i julveckan som den kaliforniska överåklagaren Rob Bonta tillsammans med ett dussintal distriktsåklagare i delstaten registrerade en stämningsansökan mot världens största detaljhandelsföretag. Anklagelserna handlar om att företaget under flera år ”systematiskt” ska ha dumpat cirka 40 ton miljöfarligt avfall i soptippar runtom i Kalifornien under de gångna fem åren.

Bland avfallet finns, enligt stämningen, litiumbatterier, insektsmedel, sprejflaskor, städartiklar, elektronik, målarfärg och glödlampor. Dessutom ska kedjans 300 butiker i delstaten ha slängt utskrifter av konfidentiella uppgifter om kunder i deponierna. Även medicinska produkter från Walmarts apotek ska ha hittats i soporna.

Redan 2010 ledde anklagelser om att Walmart dumpade avfall på ett ottillåtet sätt till att kedjan tvingades att skriva under på regler om hur miljöfarligt avfall ska hanteras. Företaget fick också böta motsvarande 250 miljoner kronor.

Jacquelyn Cook, talesperson för Walmart, säger till Los Angeles Times att man ”motsätter sig anklagelserna”.

– Staten kräver en efterlevnad av reglerna för hantering av det avfall som kommer från våra butiker, som vida överstiger det lagen stipulerar, säger Jacquelyn Cook.

– När en enskild person slänger ett batteri eller en halvtom hårsprej-flaska kanske vi inte tycker att det är så farligt, säger Kaliforniens stridbare, nyvalde demokratiska överåklagare Rob Bonta.

– Men när det handlar om tiotusentals batterier, kemikalier och andra miljöfarliga varor kan miljöpåverkan bli enorm. 

 

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev