måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Utblick

Storleverantörer täljer guld i Ryssland – ökar intäkterna trots kriget

Publicerad: 18 september 2023, 11:19

Mondelez ökade sina ryska intäkter med 44 procent i fjol, enligt Handelshögskolan i Kiev.

Foto: Kelly Allison

Flera stora leverantörer driver fortfarande verksamhet i Ryssland – och det framgångsrikt. Men vinsterna kan inte lämna landet, skriver Financial Times.


Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


Flera västerländska företag driver fortsatt verksamhet i Ryssland trots kriget i Ukraina, skriver Financial Times.

Handelshögskolan i Kiev (KTE) har kartlagt hur mycket bolagen tjänade på sina verksamheter under 2022 och slutsatsen är att man tillsammans dragit in cirka 187 miljarder kronor i vinster.

Den gemensamma nettoomsättningen skrevs till 1 239 miljarder kronor.

– Siffrorna kan ha ökat avsevärt sedan dess, men det är inte är möjligt att bedöma exakt hur mycket eftersom de flesta internationella företag som är verksamma i Ryssland endast avslöjar sina lokala resultat årligen, säger Andrij Onoprijenko, biträdande utvecklingschef på KTE, till tidningen.

Bland bolagen återfinns flera internationella handelsföretag, och globala leverantörer till framför allt dagligvaruhandeln.

Företag som Mondelez, Unilever och Procter & Gamble finns kvar i Ryssland och ökade sina intäkter under fjolåret.

LÄS OCKSÅ: Chefsekonomen larmar: Inga prislättnader i sikte

Dagligvarunytt har tidigare rapporterat om att enskilda Ica-handlare valt att bojkotta eller “varningsmarkera” leverantörer som inte valt att lämna Ryssland efter invasionen av Ukraina.

Mondelez, med kända varumärken som Marabou och Toblerone, såg sin omsättning rusa med drygt 44 procent i Ryssland senaste året, medan Unilever drog till med en mer blygsam tillväxt på 3,9 procent.

Pepsi omsätter drygt 4,6 miljarder dollar i landet, medan Mars ryska intäkter steg med 19,5 procent till sammanlagt cirka 2,6 miljarder dollar 2022.

Tobaksjätten Philip Morris, som äger svenska snustillverkaren Swedish Match, ökade sina intäkter med 8,4 procent.

Den ukrainska antikorruptionsmyndigheten har tidigare pekat ut flera av dessa företag som “sponsorer” av kriget genom betalning av skatter till ryska staten.

Bland svenska handelsföretag på listan återfinns relativt okända Hilding Anders AB. Den skånska sängtillverkaren köpte 51 procent av ryska branschkollegan Askona 2010 och har därmed bedrivit produktion och försäljning i Ryssland i mer än ett decennium, bland annat till Ikea och Jysk.

Enligt beräkningar från KTE omsatte Hilding Anders drygt 4,7 miljarder kronor i Ryssland 2022 och växte med 25,9 procent jämfört med året innan.

Men bolaget ska befinna sig i akut kris, enligt Dagens industri som i juni skrev att storägaren KKR, en amerikansk riskkapitaljätte, planerat att släppa ifrån sig alla aktier till bolagets långivare.

Bolagets ryska verksamhet ska ha varit den stora kassakon i flera år, enligt tidningen, men efter kriget har sanktionerna från väst slagit hårt mot försäljningen.

Även Ingka Group återfinns på listan. I Ikeas ryska verksamhet minskade dock intäkterna med 13,3 procent.

Financial Times skriver vidare att Kreml gjort det i praktiken omöjligt för västerländska bolag att plocka ut vinster från den ryska marknaden.

USA, Storbritannien och EU-medlemmarna har stämplats som “ovänliga” länder av den ryska ledningen och företag från dessa länder kan inte omlokalisera sin intjäning i Ryssland, på grund av ett utdelningsförbud som lagstiftades i fjol.

– Tiotals miljarder dollar är fast i Ryssland, säger en icke namngiven bolagschef till tidningen.

– Det finns inget sätt att få ut dem, fortsätter han.

LÄS OCKSÅ: Kartläggning: Marginallyft i leverantörsledet – nyckeltalen bolag för bolag

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev