måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Utblick

Protester mot stängning av folkkära kedjan: ”Blir sig aldrig likt”

Publicerad: 21 februari 2023, 12:30

Arkivbild. Irma på Østerport i Köpenhamn.

Foto: Susan Berzelius

Coop Danmarks beslut att stänga Irma är minst sagt känsligt bland Köpenhamnbor. Kooperationen har tidigare försökt, men misslyckats – och även nu pågår räddningsförsök.

Ämnen i artikeln:

Coop

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


Coop Danmarks beslut att skrota Köpenhamnskedjan Irma har mötts av protester och demonstrationer från danska dagligvarukunder.

Kedjan med sin 137-åriga historia är en av de med starkast varumärke i Danmark, och efter Coops besked att 48 av de totalt 65 butikerna ska konverteras till andra kedjeformat har stämningen varit upprörd i delar av huvudstadsområdet.

LÄS OCKSÅ: Svag krona – då vallfärdar danskar för att handla i Malmö: ”Kassaköerna påverkas”

Några dagar efter att rockaden annonserades samlades uppemot 200 personer och bildade en mänsklig kedja utanför en av butikerna i Köpenhamnsförorten Gentofte.

Man ringde i klockor och skanderade slagord med ursprung i ockupationen av Christiania på 1970-talet: "Ni kan inte slå oss ihjäl!"

– Det kommer bara aldrig att bli sig likt för köpenhamnsborna. Det är bara hela Irma-historien, hela själen, som inte blir sig lik, även om det blir några Irma-produkter i det bakre hörnet av en Coop-butik, sa initiativtagaren Sasja Louise Thing till dansk media.

Coop har beslutat att stänga kedjan eftersom den går med förlust, men tidigare nedläggningsförsök har avvärjts. Bland annat 1993 då kunderna protesterade i fackeltåg.

Och kanske kan det finnas en räddning även denna gång. Enligt Danmarks Radio ska två tidigare kedjechefer jaga externa investerare, i ett försök att köpa Irma från Coop och driva kedjan vidare i sin nuvarande form.

– Vi hoppas att de ändrar sig eller att de friger Irma, och då hoppas jag att alla Irma-anställda ser det som en hyllning och ett tack till dem, säger Sasja Louise Thing.

LÄS OCKSÅ: Unika siffror: Här vinner Coop mark – närmar sig marknadsledaren

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev