lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Utblick

Populära varan ransoneras – max fem liter per hushåll: "Obalans"

Publicerad: 10 mars 2022, 09:00

Mercadona är en av flera spanska dagligvaruaktörer som agerar när kunder hamstrar varor.

Flera spanska dagligvaruaktörer sätter maxgräns för hur många liter solrosolja enskilda hushåll får köpa – kriget i Ukraina påverkar såväl kunder som leveranskedjor.

Ämnen i artikeln:

Sortiment

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


I Spanien får hushåll nu inhandla högst fem liter solrosolja. Det beskedet ger dagligvarujättar som Mercadona, Carrefour och Lidl, i ett försök att undvika leveransproblem efter att kunder börjat hamstra varan. 

Detta eftersom Ukraina och Ryssland är två av världens största exportörer av solrosolja, som används flitigt i det spanska köket. Och omkring 60 procent av den spanska solrosoljeimporten kommer från Ukraina. 

Det rapporterar Svenska Magasinet, en tidning som riktar sig till svenskar bosatta på spanska solkusten.

LÄS MER: Svenskarna hamstrar jodtabletter och första hjälpen–kit: ”Receptbelagt har ökat med 50 procent” 

Enligt den spanska konsumentorganisationen Organización de Consumidores y Usuarios, OCU, är det beklagligt att livsmedelskedjorna har infört gränser för hur stora mängder ett enskilt hushåll får köpa. 

Organisationen menar att det skapar oro, driver på hamstringstendenser och i längden leder till ytterligare prishöjningar. 

I Spanien stiger samtidigt priserna på kött, börd och öl. I februari låg inflationen på 7,4 procent på årsbasis och nu finns det risk för att prisrallyt fortsätter. Dyrare mat innebär minskad köpkraft bland hushållen och skadar den privata konsumtionen, lyder Svenska Magasinets resonemang.  

Andra kedjor i landet går dock längre än Mercadona, Carrefour och Lidl. Consum har begränsat sin försäljning till max en liter per hushåll, medan Makro – en av Spaniens största leverantörer till sjukvårdsindustrin – begränasr antalet till en flaska per dag.

LÄS OCKSÅ: Exklusivt – följ med in i Icas nyöppnade e-handelslager: ”Känns otroligt bra”

– Den fruktansvärda situationen som Ukraina upplever just nu orsakar obalans i produktleveransen från konflikyzonen, uppger kedjan i ett pressmeddelande.

– Varor så som solrosolja, hög oljesyraolja eller stekrelaterade varor upplever ett bristande utbud på den spanska marknaden och på Makro påverkas även vi av problemet, skriver man vidare. 

Enligt den engelskspråkiga spanska nyhetssajten Spanish News Today märker dagligvarukedjan Mercadona av ”oproportionerliga köp” från såväl privatpersoner som restaurangägare som vill säkra sina lager innan varorna tar slut helt och hållet. 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev