fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Utblick

Ökar möjligheterna för landsbygdsbutiker att överleva - satsar 24 miljoner kronor

Publicerad: 1 december 2021, 08:54

Min købmand-kedjan har många små butiker på den danska landsbygden. Foto: Dagrofa

Nu ökar Danmark möjligheterna för mindre butiker på landsbygden att överleva. Regeringen har träffat en tvärpolitisk överenskommelse om ett nytt finansiellt stöd till kooperativt drivna butiker.

Ämnen i artikeln:

Glesbygd

SB


18 miljoner danska kronor, cirka 24 miljoner svenska kronor, ska bidra till att skapa starka lokalsamhällen i hela Danmark och ge de mindre orterna möjlighet till så kallade medborgardrivna, eller kooperativa, dagligvarubutiker.

Avtalet ”Mer liv i stadskärnor och landsbygd” gläder dagligvarukoncernen Dagrofa som redan ligger bakom närmare 100 medborgarbutiker på landsbygden och på de danska öarna.

Dagrofas vd Tomas Pietrangeli välkomnar den politiska överenskommelsen, som ska lyfta medborgarbutikerna i hela landet.

– Det är mycket positivt att en bred politisk överenskommelse nåtts, som kommer att stärka lokala medborgargruppers arbete med att skapa lokalt förankrade livsmedelsbutiker, liv och utveckling på landsbygden, säger Tomas Pietrangeli.

– Vi gav nyligen ett samhällslöfte att fortsätta finnas i hela Danmark, men också öppna fler butiker utanför de största danska städerna.

En livsmedelsbutik har stor betydelse för lokal utveckling, huspriser och sammanhållning. Det visar en undersökning från den danska fastighetsföreningen, som också backas upp av en färsk undersökning som YouGov gjort för fastighetskedjan Home.

På KFI Erhvervsdrivende Fond välkomnar även vd Terje List de extra medlen till medborgarbutiker och framhåller att stiftelsen är redo att stödja ännu fler hållbara projekt som stärker den fristående livsmedelsbutikens närvaro i hela landet.

– Det är mycket glädjande att det finns en så bred förståelse för livsmedelsbutikernas betydelse som lokala mötesplatser och mötesplatser, säger Terje List.

Avtalet undertecknades i måndags och lanseras i början av 2022.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev