måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Utblick

Norska UD håller möte om Mondelez: ”Oskyldig tredjepart”

Publicerad: 14 juni 2023, 06:29

"Obs" är ett av formaten hos Coop Norge, som vill att myndigheterna i landet tar ställning i Mondelez-frågan.

Foto: Lars Welin

Det norska utrikesdepartementet har kallat till möte om Mondelez efter att bland annat Coop Norge krävt att myndigheterna ska ta ställning till huruvida en bojkott är möjlig.

Ämnen i artikeln:

Coop

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


Liksom i Sverige har Mondelez hamnat under luppen i grannlandet efter att bolaget fogats till Ukrainas "svarta lista" över företag som anses bidra till Kremls krigskassa genom fortsatta affärer i Ryssland.

I Norge äger Mondelez bland annat det kända chocklad-varumärket "Freia" som numera bojkottas av bolag som SAS, Norwegian, Hurtigrutten och Elkjøp.

Till skillnad från i Sverige har dock dagligvarubutiker i landet inte varit lika pigga på att plocka bort leverantörens varumärken från hyllorna.

LÄS OCKSÅ: Mondelez noterar markeringar från handlare: ”I nära dialog”

Marknadsettan Norgesgruppen har sagt att man inte tänker bojkotta varumärket, något även Rema 1000 och näthandlaren Oda deklarerat.

Coop Norge har inte meddelat något slutgiltigt besked, utan efterfrågar i stället tydlighet från myndigheterna om vad som gäller.

På onsdagen håller norska utrikesdepartementet ett möte om saken. Deltar gör statssekreteraren samt representanter från både UD och det norska näringsliv- och fiskeridepartementet, enligt finanssajten E24.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har tidigare sagt till NRK att det är upp till enskilda konsumenter att bestämma vilka, om några, varumärken man vill bojkotta.

Mondelez i Norge har i sin tur önskat dialog med regeringen, och understryker samtidigt att Freia är ett norskt varumärke med lokal produktion i Norge.

En norsk konkurrent till Freia har också givit sitt stöd till företaget. Rune Forsberg, vd på Hval Sjokoladefabrikk, uppger för Dagbladet att Freia är en "oskyldig tredjepart" i situationen.

– Det är Mondelez man vill pressa, inte Freia och deras anställda, säger han till tidningen.

LÄS OCKSÅ: Ica-handlaren kastade ut Mondelez – hyllas av kunderna: ”Känns jättebra”

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev