måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Utblick

Norska prisstoppet hävs – nu höjer Kiwi igen

Publicerad: 2 maj 2023, 11:33

Arkivbild.

Foto: Susan Karling

Lågprisaktören Kiwi bekräftar nu rykten om att prisstoppet är över – och börjar höja priserna igen efter sin omtalade fint i februari.

Ämnen i artikeln:

NorgesgruppenMatpriser

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


Förväntningarna på breda prisökningar i den norska dagligvaruhandeln var stora inför den 1 februari i år. Datumet är viktigt i Norge – det är ett av två per år då prishöjningskrav från leverantörer slår igenom i handeln.

LÄS OCKSÅ: Uppgifter: Läcka hos Ica – konkurrent fick nys om prisplanerna

Norgesgruppen, Coop och Rema 1000 hade alla signalerat prisjusteringar på uppåt 10 procent, men när väl januari slog över till februari kommunicerade Norgesgruppens lågpriskedja Kiwi att man valt att inte gå några prisökningskrav till mötes – och fintade därmed konkurrenterna.

Enligt bolaget lyckades man genom draget rekrytera cirka 600 000 nya kunder på kort tid, motsvarande cirka 11,1 procent av Norges befolkning.

Senare valde både Coop och Rema 1000 att sänka sina priser till nivån som gällde innan den 1 februari.

På senare tid har dock flera norska medier rapporterat om att prisstoppet är över och nu bekräftar Kiwi att man häver prislåsningen i dag, tisdag.

– Kampanjen är nu avslutad, som annonserat. Vi har dock inte höjt priserna i dag, säger kommunikationschefen Kristine Aakvaag Arvin till VG.

– Jag kan inte säga något om framtida priser. Men vi ska fortsatt ha de lägsta priserna, fortsätter hon.

LÄS OCKSÅ: Nya siffror – här är kundernas tydliga dom i priskriget: ”Superstark tillväxt”

Bland de varor som nu kommer att öka i pris hos Kiwi återfinns knäckebröd, bacon, smör och salami, uppger VG. Totalt ska det handlar om 245 produkter.

Men Kiwi meddelar samtidigt att man går fram med ytterligare en prisfrysning. Denna gång gäller det främst "hälsosamma" produkter, som exempelvis spenat och lax.

Kiwis prisaktion i februari bidrog till att inflationstakten i Norge dämpades. Kedjan har dock fortsatt inte velat uppge vad draget kostat.

Lidl, Ica och Coop har i Sverige annonserat liknande åtgärder i mars och april och hur utfallet påverkat den svenska inflationen är fortsatt okänt.

LÄS OCKSÅ: Stor kartläggning: Så går Ica Kvantum – nyckeltal för alla 129 butiker

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev