måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Utblick

Norska jättarna hotas av mångmiljardböter – misstänks för prissamarbete

Publicerad: 16 december 2020, 08:05

De tre stora aktörerna i Norge misstänks ha priskoordinerat och hotas nu med mångmiljardböter.

Norska myndigheters genomlysning av den inhemska dagligvarumarknaden har nu avslutats. Misstankarna om att de tre stora aktörerna priskoordinerar har nu lett till hot om mångmiljardböter för Coop, Norgesgruppen och Rema 1000.


SB


Norska motsvarigheten till Konkurrensverket, Konkuransetilsynet, har under flera år kartlagt vad man anser vara en ”priskoordinering” mellan de tre dominerande dagligvaruaktörerna Coop, Norgesgruppen och Rema 1000. Kedjorna har varit eniga om att låta så kallade prisjägare få fri tillgång till butikerna för att hämta in prisinformation. Denna information har sedan följts upp och delats mellan aktörerna, enligt myndigheten.

– Vi ser allvarligt på denna typ av koordinering och har därför beslutat att varsla om överträdelseböter för de tre företagen, säger konkurrensdirektör Lars Sørgard.

Misstanken handlar om att skanningen av priser har lett till att dagligvarupriserna pressats uppåt.

Kartläggningen har pågått i fyra år och ledde 2018 till att de tre kedjorna fick oanmälda kontroller av Konkuransetilsynet. Bakgrunden var misstanken om ”brott mot förbudet mot konkurrensbegränsande samarbete”.

Norgesgruppen hotas nu med böter på 8,8 miljarder norska kronor, Rema 1000 med 7,4 miljarder och Coop med 4,8 miljarder. Totalt 21 miljarder norskas kronor.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev