Utblick
Norska experten ger nytt bränsle till debatten kring Kiwis prisstopp
Publicerad: 20 mars 2023, 14:06
”Det är alltså inte bara Kiwi som har sett till att vi fick en låg prishöjning på mat i februari. Det måste också vara livsmedelsindustrin”, säger forskaren Ivar Pettersen till Aftenposten.
Foto: Susan Karling
Norska matpriser steg mindre än väntat i februari, och dagligvarukedjan Kiwis prisstrategi pekas ut som en orsak till att prisökningarna hejdats.
Ämnen i artikeln:
MatpriserNär Norges statistiska centralbyrå presenterade KPI för februari fick matpriserna stor uppmärksamhet. Jämfört med februari steg priserna med 1,6 procent. Samma period 2022 steg priserna med 4,5 procent.
”Från januari till februari i fjol ökade matpriserna väldigt mycket. I år däremot mäter vi en ganska försiktig uppgång i matpriser”, kommenterade Espen Kristiansen på Statistisk sentralbyrå.
Nordea Markets chefsekonom Kjetil Olsen pekar ut dagligvarukedjan Kiwi som en anledning till att KPI i februari blev lägre än väntat: 6,3 procent.
– Det är många underliggande poster när vi tittar på pristillväxt. Den är fortfarande hög, men vi kom ner lite på grund av Kiwi. Hade det inte varit för dem hade siffran varit mycket högre, säger Kjetil Olsen till Aftenposten.
I Norge koncentreras prisförhandlingar kring två datum: 1 september och 1 februari. Men Kiwi överraskade marknaden genom att inte öka priserna i butik den 1 februari, vilket pressade andra kedjor att anpassa sig till samma förhållandevis låga prisnivå.
Nu pekar experten Ivar Pettersen, som jobbat 18 år på Norska institutet för bioekonomi, på att leden bakom handeln bör få en del av ”äran” för hejdade prisökningar.
– Prisutvecklingen inom industrisektorn var också mycket måttlig i februari, säger Ivar Pettersen till Aftenposten.
– Det är alltså inte bara Kiwi som har sett till att vi fick en låg prishöjning på mat i februari. Det måste också vara livsmedelsindustrin, fortsätter Ivar Pettersen.
Och på näringslivets branschorganisation NHO varnar Linda Vist för konsekvenserna av att dagligvaruhandeln sträckt sig långt för att hålla priserna nere.
– Det är dyrt att driva butik i dag. Inom dagligvaruhandeln är situationen nu så tuff för vissa spelare att fortsättningen kan bli mer spännande än vi skulle önska, säger Linda Vist till Aftenposten.
Bilden bekräftas delvis av Kiwis kommunikationschef Kristine Aakvaag Arvin.
– Det kostar väldigt mycket. Marginalerna i dagligvarubranschen är lika låga i Norge som i Sverige. Men vi ser det som en långsiktig investering, säger hon till Dagens Nyheter.