torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Utblick

Munskyddskravet kvarstår: Brittiska butikerna ansvarar för efterlevnaden

Publicerad: 5 maj 2021, 07:47

Tesco, liksom alla andra brittiska kedjor, tvingas kontrollera att såväl medarbetare som kunder bär munskydd i butikerna. Foto: Pressbild

Den 17 maj lättar Storbritannien ytterligare på sina tuffa corona-restriktioner. Men dagligvarubutikernas medarbetare och kunder kommer även fortsättningsvis att tvingas bära munskydd - och det är upp till butikerna att kontrollera att påbudet efterlevs.

Ämnen i artikeln:

Corona

SB


Regeln om munskydd i alla butiker infördes av regeringen i juni förra året när Storbritannien öppnade upp efter den första nedstängningen. Den 12 april i år fick de så kallade ”non-essential”-butikerna (alltså alla butiker förutom apoteken och dagligvarubutikerna) som varit stängda öppna igen, men kravet på munskydd kvarstår alltså.

Precis som i Sverige har ett antal åtgärder vidtagits för att hålla smittan stången i butiker: handspritsstationer, plexiglasskydd och maxantal kunder i butikerna är några exempel. Men den stora skillnaden är alltså kravet på munskydd i de brittiska butikerna. Och ansvaret för att reglerna efterföljs vilar på butikerna. Ett ansvar som blivit så pass tungt att Storbritanniens största dagligvarukedja Tesco nu vädjar till kunderna om hjälp att efterleva munskyddskravet så att de egna medarbetarna inte ska behöva agera poliser.

– När du som kund handlar i våra butiker vädjar vi att du gör det ensam. Detta för att vi har sänkt taket för på maxantalet kunder i butikerna, skrev Tescos koncernchef Simon Roberts i ett uppmärksammat blogginlägg nyligen efter att han personligen besökt ett antal butiker för att själv studera efterlevnaden av reglerna.

– Det är viktigt att alla kunder som inte kan visa upp ett medicinskt intyg har ett munskydd på sig. Våra medarbetare kommer annars att säga till.

Utanför de flesta brittiska butiker står anställda eller väktare som dels kontrollerar att alla som går in i butiken har munskydd på sig, dels räknar antalet kunder på väg in och ut.

Såväl Tesco som marknadstvåan Sainsbury’s tillhandahåller munskydd för de kunder som inte har egna.

Nina Granberg Melin, svensk frilansjournalist och boende i London sedan många år, säger att britterna har anpassat sig till reglerna på ett annat sätt än man gjort i Sverige.

– Handeln i Storbritannien har fått en helt annan draghjälp från samhället att jobba sig igenom pandemin. Vi har haft några av de hårdaste restriktionerna i världen och dessa har gällt samtliga delar av samhället så folk har inte sett det som butikerna måsta göra som annorlunda eller konstigt, säger Nina Granberg Melin.

– Snarare välkomnade de flesta att även butikerna fick pandemiregler.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev