lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Utblick

Experter: Matprisrallyt kan bero på dolda spannmålslager

Publicerad: 2 september 2022, 08:30

Foto: Orientaly

Rekord på rekord – maten blir dyrare på många håll. I Danmark påverkas till och med hyresmarknaden av priserna. Samtidigt menar experter att matprisrallyt beror på att spannmålslager döljs för världen.

Ämnen i artikeln:

InternationelltMatpriser

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


Inflationen accelererar i stora delar av västvärlden. I eurozonen var prisökningstakten 8,9 procent i juli, den högsta siffran som någonsin uppmätts. Vad gäller priserna på mat, alkohol och tobak skrevs ökningarna till 9,8 procent samma månad, alltså högre än den generella inflationstakten.

På andra sidan Atlanten kom dock lugnande besked. I USA minskade inflationen oväntat till 8,5 procent från 9,1 procent i juni, då man slog ett 40 år gammalt rekord. Men matpriserna steg med 10,9 procent – senast det hände hette presidenten Jimmy Carter och året var 1979. 

LÄS OCKSÅ: Så vill politikerna lösa handelns viktigaste valfrågor – parti för parti ger besked om stölder och elräkningar 

Liksom i Sverige rustar sig nu dagligvaruaktörer runtom i världen för ett allt tuffare prisklimat, och kunder kämpar med urholkad köpkraft.

I exempelvis Frankrike har ledande Carrefour annonserat en omfattande prisfrysning på 100 basala varor i det egna EMV-sortimentet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Från och med den 1 september kommer kedjans kunder alltså kunna handla alltifrån mat till hälsoartiklar och kläder till ett och samma pris, till en början i 100 dagar. 

Även i Storbritannien planerar Morrisons och Asda för liknande aktioner.

I grannländerna Danmark och Norge skenar också matpriserna. Norska Statistisk sentralbyrå rapporterade en prisökning på mat med 7,6 procent från juni till juli.

– Vi har aldrig tidigare uppmätt en liknande prishöjning för mat från en månad till en annan, sa enhetschefen Espen Kristiansen om siffrorna.

Men varken i Norge eller Danmark, eller i Sverige för den delen, planerar kedjor för att frysa matpriser. 

LÄS OCKSÅ: Unika siffror kedja för kedja – här är kundernas nya favoriter när priserna rusar: ”Inte oväntat” 

I Danmark har dock matpriserna hamnat mitt i en het politisk debatt om stigande hyror. I landet sker nämligen hyressättningen med utgångspunkt i ett särskilt konsumentprisindex, där matpriser räknas in. Eftersom matpriserna rusar riskerar hushållen nu att tvingas betala rekordhöga hyror.

Både regeringen och oppositionen har dock flaggat för att man bör se över indexet.

– Vi ska titta på om det överhuvudtaget är rimligt att man tar hänsyn till stigande matpriser när en hushyra sätts. För det har inget med hyra att göra, sa statsministern Mette Frederiksen nyligen.

Men det finns de som hävdar att de globala matprisuppgångarna egentligen är ett resultat av ett trasigt livsmedelssystem. Omkring 70 till 90 procent av den globala livsmedelskedjan kontrolleras av ett fåtal företag, skriver brittiska The Guardian. 

Experter som tidningen talat med hävdar att årets matprisstegringar inträffar trots vad som anses vara rikliga globala spannmålsreserver. Företagen har tjänat stora summor och nu frågar sig vissa om de döljer sina spannmålslager för omvärlden.

– Globala livsmedelskedjor domineras av ett litet antal multinationella företag. Det är föga förvånande att dessa företag kan nå så enorma vinster, säger livsmedelsexperten Alex Maitland på Oxfam till The Guardian.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev