torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Utblick

”Det stora avhoppet” – internationella covid-trenden pressar handeln

Publicerad: 6 september 2021, 09:47

Pandemin har fått många butiksanställda globalt att fundera över sin framtid.

Det är inte bara i Sverige som många anställda i handeln tänker över sina jobb under pandemin – och tänker byta bransch. I USA slår uppsägningarna rekord och den internationella trenden så stark att det talas om ”The great resignation”.

Ämnen i artikeln:

FackfrågorCorona


Detaljhandeln i USA och Storbritannien konstaterar att pandemin slår mot företagen på ytterligare ett sätt – genom ett strömhopp av anställda som säger upp sig.

Många medarbetare har pressats av minimerad bemanning under pandemin samtidigt som många kedjor också tvingats ta till permitteringar. Anställda inom handeln har både pressats till och haft möjligheten att tänka över sitt yrkesval.

Resultatet: Många anställda inom detaljhandeln bestämmer sig för att byta jobb, inte bara av oro för smitta eller andra kortsiktiga orsaker under pandemin.

Tre viktiga faktorer uppges vara låga löner och dåliga utvecklingsmöjligheter tillsammans med tuffa arbetsscheman – många som jobbat hemma eller på distans har fått en ny inställning och vill inte gå tillbaka till stelbenta arbetstider.

LÄS MER: Coronalarmet från facket: ”Många medlemmar frågar hur man säger upp sig” 

En gallupundersökning kring fenomenet, som citerats ofta i USA under den senaste tiden, pekar också på ett utbrett missnöje kring ledarskapet och har myntat uttrycket att medarbetare just nu slutar, men ”lämnar chefer, inte företag”.

Trenden är så stark internationellt att den fått ett namn: ”The great resignation”, ”det stora avhoppet”.

I USA registrerade arbetsmarknadsdepartementet under april i år det största uppmätta antalet egna uppsägningar någonsin under en enskild månad, då fyra miljoner medarbetare bestämde sig för att hoppa av sina anställningar – av dessa jobbade 650 000 inom detaljhandeln.

En färsk undersökning som analysföretaget Korn Ferry genomfört i USA visar att över 90 procent av de amerikanska detaljhandelsföretagen just nu har problem att fylla vakanser.

– Hur företag just nu behandlar sina medarbetare kommer att forma deras rykte för lång tid framöver, säger amerikanske entreprenören Mark Cuban till affärsmagasinet Inc.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev