måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Utblick

Coop Danmark gör rejält omtag: "Ett beslut som plågar oss djupt"

Publicerad: 1 februari 2023, 08:54

Kræn Østergård Nielsen, vd Coop Danmark.

Foto: Sine Fiig/Ritzau

Coop Danmarks tre kedjor Superbrugsen, Irma och Kvickly slås ihop till en. Det innebär att marknadstvåan nu etablerar landets största supermarket-kedja. "Vi har sett en extrem förändring i kundernas köpmönster", säger vd Kræn Østergård Nielsen.

Ämnen i artikeln:

Coop

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


Coop i Danmark gör en historisk förändring i verksamheten. De tre kedjeformaten Superbrugsen, Irma och Kvickly skrotas och samlas under ett gemensamt varumärke som får namnet Coop, i likhet med i Sverige.

"Med lanseringen av den nya strategin, "Framtidens Coop", genomför Coop historiska förändringar och förenklingar för att ge danskarna bättre och billigare dagligvaror", skriver kooperationen i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Unika siffror: Här vinner Coop mark – närmar sig marknadsledaren

– Vi står mitt i en tid som vi aldrig tidigare upplevt i varken branschen eller Coop. Efter att ha levererat rekordresultat 2020 och rekordintäkter 2021 har vi sett en extrem förändring i kundernas köpmönster det senaste året, där de flyttar fler köp till lågprisbutiker och generellt köper färre och billigare varor, säger vd Kræn Østergård Nielsen i en kommentar.

Irma, det minsta av de tre formaten, ska gå från att vara en köpenhamnsk kedja till att bli rikstäckande. Av de 65 butikerna konverteras de nio största till den nya Coop-kedjan, medan 28 byter till lågprisformatet 365discount och de elva minsta till Brugsen.

17 av butikerna stänger och det kommer att innebära varsel – 2 000 anställda kan påverkas, uppger Coop.

– Det är ett beslut som plågar oss djupt. För vi har en enorm respekt för den starka kulturen i Irma, den exceptionella medarbetarinsatsen och de många kundernas lojalitet och varma känslor för kedjan, säger vd Kræn Østergård Nielsen.

LÄS OCKSÅ: Thomas Ohlén: Enorma siffror för Willys – hur ska Ica klara detta?

– Men vi måste tyvärr konstatera att marknadsgrunden inte längre finns för Irma som fristående kedja: Kunderna går allt mer till lågprisbutiker och Irma har ett större och större underskott. Samtidigt är kedjan nere i en storlek där det gör det svårt att utveckla unika produkter, vilket är ett av kedjans särdrag, fortsätter han.

Sammantaget innebär omprofileringen att Coop Danmark går från nio kedjor till tre: Coop, 365discount och Brugsen.

Enligt kooperationen blir "nya" Coop landets största supermarket-format.

LÄS OCKSÅ: Svensk Handels reaktion på fackets lönekrav: ”Det klarar inte handeln av”

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev