Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Podcast

Podcast: ”Nedläggningen av matbutiker har bromsats in”

Publicerad: 4 december 2020, 18:45

Julkalendrar, butiksdöd och Coop Mitts utveckling under nya vd:n Meta Persdotter. Det är några teman i veckans podd från Dagligvarunytt. Panelen diskuterar också ett nytt regeringsuppdrag om nyttigare mat och vad det kan få för effekt ute i butikerna.


GS

Gertrud Svensén

gertrud.svensen@bonniernews.se


Butiksdöden i detaljhandeln var ett faktum långt före pandemin. Men Dagligvarunytts granskning visar att dagligvaruhandeln trotsar trenden: under de senaste åren har det faktiskt öppnats fler butiker än det har stängts.

– Tidigare lades det ner många butiker på landsbygden, men det har bromsats in nu. Ica Nära och Tempo har till exempel fått en renässans, säger Thomas Ohlén. 

Det är inte bara de stora kedjorna som öppnar nya butiker, även mindre fristående butiker etableras runt om i landet. Poddpanelens Agneta Renmark berättar om nya Bazaar Food Market i Rosengård i Malmö, med fokus på mat från hela världen, frukt och grönt, låga priser och stora volymer.

– Det kanske blir en kedja det också, vem vet.

Poddpanelen diskuterar också hur Coop Mitt har utvecklats under nya vd:n Meta Persdotter och det nya regeringsuppdraget som ska främja hälsosam mat, med mindre socker och salt.

– Dåliga matvanor är en stor orsak till dåliga hälsa. 40 procent av svenska folket äter på ett sätt som ökar risken för livsstilsrelaterad ohälsa, säger Agneta Renmark. 

– För branschen ska det här bygga på frivillighet. Det kan handla till exempel om hur man placerar varor i butik, vilka kampanjer man kör. Och på kedjenivå om egna märkesvaror, att man lägger pengarna på det som hjälper, snarare än stjälper, folks hälsa.

Du hittar podden här och där poddar finns.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev