fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Podcast

Podcast: “Kan bli tufft för flera butiker att klara löneökningarna”

Publicerad: 7 november 2020, 07:30

Handels varslar om strejk och flera matbutiker är uttagna. Hur sannolikt är det att strejken bryter ut nästa fredag? Och hur går det för butikerna när Folkhälsomyndigheten skärper restriktionerna? Veckans poddpanel tittar också närmare på en liten lanthandel i Dalarna och hur den fått oväntat stöd under pandemin.

Ämnen i artikeln:

Dagligvarunytt Insikt podcast

GS

Gertrud Svensén

gertrud.svensen@bonniernews.se


Konflikten mellan Svensk Handel och Handelsanställdas förbund rör lönenivåerna och tolkningen av hur en låglönesatsning ska finansieras. Många av de 5 000 medarbetare som nu varslas om strejk finns i dagligvaruhandeln. Poddpanelen konstaterar att de flesta butiker i dagligvaruhandeln har gått bra under pandemin. Men det finns också undantag. 

– Det finns ett antal butiker som har det jobbigt, till exempel butiker i köpcentrum och arbetsnära butiker. För dem kan det bli tufft att klara de lönenivåer som Handels kräver, säger Thomas Ohlén.

Panelen diskuterar också Folkhälsomyndighetens skärpta restriktioner i allt fler regioner och hur de kan tänkas påverka butikerna. Än märks inget större kundtapp, konstaterar Ellen Larsson. Däremot är förflyttningen mellan fysisk butik och e-handel tydlig hos många.

Och så berättar Thomas Ohlén om ett besök i Bingsjö lanthandel och om hur ägarna där får ekonomin att gå runt. När den stora spelmansstämman ställdes in i somras slöt byn upp och drog i gång en räddningsaktion. Hur det gick? Lyssna på senaste avsnittet på Spotify, eller där poddar finns.

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev