torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Välkommen till nya Dagligvarunytt – hela branschens affärstidning

Publicerad: 31 maj 2023, 09:26

"Min övertygelse är att dagligvarubranschens aktörer behöver en arena där de kan mötas, diskutera gemensamma utmaningar och utbyta insikter. Dagligvarunytt ska vara den arenan", skriver chefredaktör Fredrik Svedjetun med anledning av att Dagligvarunytt byter utseende.

Dagligvarunytt byter utseende. Förändringen utgör ytterligare ett steg i arbetet med att förtydliga vår nya roll och riktning, skriver chefredaktör Fredrik Svedjetun.


Fredrik Svedjetun

fredrik.svedjetun@bonniernews.se


Mycket har sedan starten 1968 hänt med den publikation som du håller i handen. Från början var vi ett tunt litet blad i A4-format som dominerades helt av nyheter från Ica-rörelsen.

Den första redaktören, Roland Danielsson, hade inget krav på sig att redovisa vinst. Uppdraget bestod i stället av att fylla två helt andra funktioner: Att vara ett informationsblad till Icas köpmän, samt utgöra Icas lobbyorgan mot omvärlden. Om detta berättar historikern Edward Blom i en text om Icanyheters resa på sajten ica-historien.se.

Under årens lopp tog Icanyheter stora kliv i utvecklingen, inte minst mot slutet av 1980-talet då tidningen gick från att ha varit en intern Ica-angelägenhet till att bli dagligvarubranschens bredaste nyhetstidning.

Bild 1/3  Icanyheter hette tidningen fram till att Di-gruppen tog över 2020….

Den största förändringen kom dock 2020, då Ica-handlarnas Förbund överlät ägandeskapet av Icanyheter till Di-gruppen, som är en del av Bonnier News. Nu klipptes den organisatoriska förbindelsen till Ica, och Icanyheter bytte namn till Dagligvarunytt.

Utmaningarna var många, likaså möjligheterna.

Ica slutade att finansiera prenumerationer till handlarna, vilket innebar att miljontals kronor i intäkter gick upp i rök. För att överleva måste Dagligvarunytt förmå handlarna att själva betala för tidningen, något som vid tidigare försök i historien visat sig vara svårt. Fördelen är att vi i egenskap av "oberoende Dagligvarunytt" med större självförtroende kan sälja tidningen också till Icas konkurrenter. Vår målgrupp har vidgats.

”Min övertygelse är att branschens aktörer behöver en arena där de kan mötas, diskutera gemensamma utmaningar och utbyta insikter. Dagligvarunytt ska vara den arenan”

Hittills har vår resa på egna ben varit lyckad. Antalet prenumeranter har stadigt byggts på och för första gången på många år har vi nu en ekonomi i balans.

Ambitionen är att vara hela dagligvarubranschens ledande affärstidning. Det betyder att vi ska fortsätta att vara ”butiksnära” och behålla den starka relationen med Ica-handlarna, samtidigt som vi ska vara lika relevanta för anställda inom Coop, Axfood, Lidl och andra Ica-konkurrenter, liksom för de många företag som levererar varor och tjänster till dagligvaruhandeln.

LÄS OCKSÅ: Dagligvarunytt ökar 300 procent – här är fem av de mest lästa artiklarna

Min övertygelse är att dagligvarubranschens aktörer behöver en arena där de kan mötas, diskutera gemensamma utmaningar och utbyta insikter. Dagligvarunytt ska vara den arenan, i tidningen, i våra digitala kanaler samt i vår utbildnings- och eventverksamhet.

Nu tar vi ytterligare ett steg i att förtydliga vår nya roll och riktning. Den tidigare logotypen – som var baserad på Icanyheters orangea färg och typsnitt – skrotas och ersätts av ett utseende som ska avspegla den framåtanda och innovationskraft som präglar dagligvarubranschen i vår tid. Utropstecknet i logotypen är en symbol för det vi alltid har levererat – snabba, intresseväckande, relevanta och gärna oväntade nyheter.

Tillsammans fortsätter vi nu att bygga Dagligvarunytt. Tack för att du är med oss!

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev