onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ny fastighetsaffär för att sänka nettoskulden – Ica Fastigheter och AMF bildar bolag

Publicerad: 27 december 2022, 07:31

Delcore fastigheter blir namnet på det bolag som AMF och Ica Fastigheter bildar. 30 butiker får ny ägare genom affären.


Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


Dagen före julafton meddelade Ica Fastigheter och tjänstepensionsbolaget AMF att de bildar ett nytt fastighetsbolag, Delcore fastigheter. Bolaget ska samägas, och de båda parterna kommer att äga lika stor del.

Ica Fastigheter säljer 30 butiksfastigheter till Delcore, till att börja med. Det sammanlagda värdet är 4,9 miljarder kronor, och den totala ytan omfattar drygt 150 000 kvadratmeter.

– Genom bildandet av Delcore fastigheter skapar vi förutsättningar för Ica att behålla inflytandet på marknadsplatserna samtidigt som vi frigör kapital för att minska koncernens nettoskuld, säger Anna Nyberg, vd för Ica Fastigheter, i ett pressmeddelande.

Affären offentliggjordes dagen efter att Ica Fastigheter meddelat att man säljer ett lager i Brunna och ett i Arendal, till Catena. Även den affären gjordes för att minska koncernens nettoskuld, enligt Anna Nyberg.

LÄS OCKSÅ: Så ska Eric Lundbergs sparpaket ge lägre priser: ”Ytterligare neddragningar kan inte uteslutas”

Transaktionen till Delcore bedöms minska Ica-koncernens nettoskuld med 3,8 miljarder kronor i andra kvartalet 2023.

"Vi har mycket goda erfarenheter av samarbete i samägda bolag sedan tidigare och ser fram emot ett långt och givande samarbete med AMF", säger Anna Nyberg, vd.

Foto: Pressfoto

– Genom investeringen i Delcore fastigheter får AMF en fastighetsinvestering med en marknadsledande samägare och långa kontrakt där vi förväntar oss en stabil inflationslänkad avkastning, säger Pernilla Arnrud Melin, ansvarig portföljförvaltare fastigheter på AMF, i ett pressmeddelande.

AMF äger 12,7 procent av aktierna i Ica Gruppen.

Ica Fastigheter har sedan tidigare två andra samägda fastighetsbolag: Ancore fastigheter tillsammans med tjänstepensionsbolaget Alecta samt Trecore fastigheter tillsammans med Bonnier fastigheter.

LÄS OCKSÅ: Thomas Ohlén: Ica har en rejäl uppförsbacke i kriget mot lågpriskedjorna

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev