måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Konkurrensverket lovar rapport om matpriser och lönsamhet

Publicerad: 21 december 2022, 10:34

"När konkurrensen fungerar väl kan ingen aktör höja priserna alltför mycket utan att riskera att tappa kunder till sina konkurrenter", säger Ann-Britt Elenius.

Foto: Monika Nilsson Lysell

De snabbt stigande matpriserna har väckt debatt om konkurrensen i den svenska livsmedelskedjan. Nu bemöter Konkurrensverket diskussionen, och berättar att man jobbar med en rapport som berör de heta frågorna.


Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


Konkurrensverket skulle vilja ha större befogenheter att införa åtgärder på vissa marknader. Det skriver verket i en längre text på sin hemsida.

Anklagelser om att man i livsmedelskedjan passar på att höja priserna mer än kostnaderna motiverar, är något Konkurrensverket "förstås noterat".

– Det vore värdefullt om Konkurrensverket hade större befogenheter att över tid följa utvecklingen på vissa marknader för att genom olika framåtriktade åtgärder förhindra att konkurrensen skadas eller att en ökad konkurrenskraft i ett led i kedjan sker på bekostnad av ett annat led, säger Ann-Britt Elenius, Konkurrensverkets expert på frågor som rör konkurrensen på livsmedelsmarknaden.

LÄS OCKSÅ: Aftonbladets Anders Lindberg spår ett svenskt matprisuppror: ”Folk är helt rasande, speciellt på Ica”

I texten på sin hemsida berättar Konkurrensverket att man arbetar med en rapport om "konkurrens i kristider". I den kommer bland annat de snabbt stigande livsmedelspriserna tas upp.

– I rapporten beskriver vi hur en väl fungerande konkurrens bidrar till att prishöjningarna inte blir onödigt höga. Vi ger också en bild av hur LOH har bidragit till en mer väl fungerande livsmedelskedja och hur marknadsaktörer bedömer att lagen har påverkat lönsamheten, säger Ann-Britt Elenius.

Som Dagligvarunytt tidigare berättat har Konkurrensverket även bett forskare titta på kostnadsöverföringar i livsmedelskedjan. Studien, som kommer ha fokus på mjölk och kött, kommer vara klar först i slutet av 2023.

LÄS OCKSÅ: Experten – så hanterar du priskritiken: ”Du ska helst vara hatad av rätt anledning”

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev