måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ica-vd:n ger politikerna mothugg: ”Handlare passar inte på att höja priser – det är precis tvärt om”

Publicerad: 16 mars 2023, 14:51

Göran Blomberg, vd för Ica-handlarnas Förbund

Foto: Rebecka Rynefelt

Att skenade matpriser driver inflationen är ett faktum som är svårt att bestrida. Men att dagligvarubranschen – och särskilt Ica – fått klä skott för kritiken är skevt, enligt Göran Blomberg, vd för Ica-handlarnas Förbund: ”Det finns otroligt mycket missförstånd och förutfattade meningar i den här debatten.”


Ellen Larsson

ellen.larsson@bonniernews.se


I medias rapportering kring Sveriges höga matprisinflation har både Riksbankschefen Erik Thedéen, finansminister Elisabeth Svantesson (M), Magdalena Andersson (S) och vänsterns Nooshi Dadgostar gjort uppmärksammade uttalanden som bland annat handlat om att handeln nu ”passar på att höja priserna”. I går meddelande finansminister Elisabeth Svantesson (M) till TT att hon kallar till sig dagligvarujättarna för att diskutera utvecklingen. Det välkomnas av Göran Blomberg, vd för Ica-handlarnas Förbund.

– Det är enbart positivt. Vi vill gärna förklara vad som händer i bakomvarande led, som förklarar priserna som syns ut mot konsumenter. Det finns otroligt mycket missförstånd och förutfattade meningar i den här debatten.

Många branschföreträdare, liksom butikschefer och handlare, har reagerat på dessa, enligt flera populistiska uttalanden, som inte grundar sig i fakta. Göran Blomberg håller med.

LÄS OCKSÅ: Bransch-vd:n gillar inte finansministerns gästlista: ”Finns väldigt mycket missuppfattningar”

– Kostnadsökningarna från bakomvarande led är högre än priserna vi tar ut mot kund och vi har därmed fallande marginaler. Så det här påståendet om att handlare passar på att höja priser stämmer inte – det är precis tvärt om. Och det har vi siffror som visar, säger han.

LÄS OCKSÅ: Unik lista: Här är Sveriges 100 mest lönsamma matbutiker

Dagligvaruhandeln är en lågmarginalbransch, med i genomsnitt tre procent på ”sista raden”, i alla fall för butiksledet. Nu är vinstmarginalerna starkt fallande. I andra delar av livsmedelskedjan ser det helt annorlunda ut, betonar Göran Blomberg.

– Det finns globala livsmedelsföretag med rörelsemarginaler på mellan 14 och 22 procent. Därför blir den pågående debatten, som enbart fokuserar på priserna i handeln, väldigt skev, säger han.

Göran Blomberg menar att de skenande matpriser i dag, bland annat beror på kostnadsökningar på omkring 30 procent, som svenska bönder aviserade till dåvarande regeringen, redan i mars 2022. Och kostnadsökningar på foder, diesel, konstgödsel och energi har påverkat hela den europeiska marknaden. Från januari 2022, har dessutom kronan tappat tio procent mot euron och tjugo procent mot dollarn.

– Valutaeffekten slår ännu hårdare mot Sverige och vi importerar 50 procent av allt vi konsumerar i Sverige. Jag är förvånad över att företrädare för partier och myndigheter inte har kunskapen om hur livsmedelskedjan fungerar eller om valutans effekt på livsmedelspriserna.

Medier letar enkla förklaringsmodeller och politiker passar på att göra svepande och populistiska uttalande kopplat till ett ämne som berör många, menar han.

LÄS OCKSÅ: Isidor Beslic: Tar finansministern del av Dagligvaruindex?

– I höstas var det energifrågan, just nu är det matpriserna och snart är säkert räntorna och ökade boendekostnader i fokus för debatten. Räntorna kommer sannolikt slå betydligt hårdare mot hushållsekonomin än matpriserna.

Hur det kommer sig att så gott som enbart Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel, tar debatten utåt i andra medier?
– I grunden är det här en fråga som skapar samma problematik för hela branschen. Då är det bra om en gemensam företrädare kan ta den grundläggande debatten utåt och förklara hur kedjan fungerar. Det blir enklare. Sedan är vi också ute i en del medier och våra handlare tar också debatten lokalt.

Men Ica har fått klä skott för kritiken i väldigt hög utsträckning –har inte Ica som marknadsledare ett särskilt ansvar för att bemöta kritiken?
– Både ja och nej. Vi försöker ha ett långsiktigt arbete kring det här. Just nu är det en väldigt hetsig debatt. Där är det alltid en avvägning mellan att ta den omedelbara debatten om hur branschen som helhet fungerar och påverkas eller behålla ett mer långsiktigt fokus. Vi tycker att det är bra om en branschorganisation tar debatten kring det som är gemensamt för branschen.

LÄS OCKSÅ: Unik kartläggning: Storbutiken bryter sig in bland Sveriges 100 största butiksbolag

Du nämner att Icas handlare får ta debatten lokalt – hur upplever du att landets handlare tacklar den här situationen?
Så klart är det jobbigt för den enskilde handlaren. Debatten är populistisk och inte faktabaserad. Vi försöker förse handlarna med korrekt fakta och ge dem stöd i kontakten med lokala medier. Men framförallt: vi har ingenting att dölja. Alla upplever samma sak just nu, det är en hård press på marginalen vilket visar att vi inte tar ut prisökningarna, mot bakomliggande led, ut mot konsumenten.

LÄS OCKSÅ: Ica varnar handlarna – höjt tonläge i debatt ökar risken för angrepp mot butikerna

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev