söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Handlaren vittnar om den hätska prisdebatten: ”Fick själv ett obehagligt samtal”

Publicerad: 20 mars 2023, 12:48

Hans Birgersson på Ica Supermarket i Rottne.

Foto: Fotograf Mats Samuelsson

Icas säkerhetsavdelning har varnat sina handlare för att det höjda tonläget i debatten om matpriser kan leda till att hot och hat drabbar butiker. Handlaren Hans Birgersson är en av dem som redan drabbats: ”Otrevligt.”


Ellen Larsson

ellen.larsson@bonniernews.se


Att skenande matpriserna driver på inflationen har skapat en intensiv politisk debatt, där oppositionen manat regeringen att ta krafttag mot dagligvaruaktörerna. Den hätska stämningen drabbar även handlare och butikschefer, som är de som möter ilskan från konsumenter. Ica Supermarket-handlaren Hans Birgersson i Rottne utanför Växjö har fått ta emot hotfulla samtal från missnöjda kunder, enligt P4 nyheter som var först med att rapportera om händelsen.

– Jag fick själv ett obehagligt samtal i sent söndags kväll. Det var inget direkt hot, men det var ett otrevligt samtal, säger Hans Birgersson till Svt Nyheter Småland.

Även hans fru har också fått ta emot samtal av en okänd person som berättade att maken var ”den största utsugaren på norra halvklotet”. Icas säkerhetsavdelning har nu gått ut och varnat sina handlare för att risken för angrepp och hot mot butiker och personal ökar till följd av allt fokus på skenande matpriser.

LÄS OCKSÅ: Ica varnar handlarna – höjt tonläge i debatt ökar risken för angrepp mot butikerna

– De här personerna som ringer mår ju inte bra, och är kanske inte så upplysta om mekanismerna som driver den här inflationen, säger Hans Birgersson.

Att debatten är onyanserad och att såväl konsumenter som politiker letar efter enkla förklaringar – och syndabockar i livsmedelskedjan sista led – är en problematik som flera branschföreträdare påtalar.

LÄS OCKSÅ: Ica-vd:n ger politikerna mothugg: ”Handlare passar inte på att höja priser – det är precis tvärt om”

Att branschföreträdare för sin talan är föga förvånande, men även oberoende experter som nationalekonomen och professorn Lars Jonung försvarar handeln och menar att de politiska utspelen saknar grund.

LÄS OCKSÅ: Nationalekonom Lars Jonung försvarar Ica-handlare och varnar för pristak: ”Hokus pokus”

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev