måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Handlaren tänker inte byta – trots att butiksnamnet väcker känslor: ”Alla vet”

Publicerad: 23 februari 2023, 12:28

Janne Nordmark, handlare för Ica Supermarket Indianen.

Foto: Lars Welin

Ica-butiken i Ekshärad har haft tilläggsnamnet ”Indianen” sedan 1988. Och handlaren har inga planer på att byta – trots en intensifierad debatt. ”Alla vet att de kallas för indianer”

Ämnen i artikeln:

Ica Supermarket

Ellen Larsson

ellen.larsson@bonniernews.se


I värmländska Hagfors, närmare bestämt i Ekshärad, finns en Ica Supermarket, med det kontroversiella tilläggsnamnet ”Indianen”. Det Göteborgska hockeylaget Frölunda beslutade för ett par år sedan att ta bort indianen som logotyp och i namnet, efter en utdragen debatt om hur vi använder begreppet. Orden indian har varit ifrågasatt länge för att vara respektlös mot det nordamerikanska ursprungsfolket. Ica-butiken från 1966, fick tilläggsnamnet 1988, tre år innan nuvarande handlaren Janne Nordmark tog över butiken, enligt Nya Vermlands-Tidningen som har besökt butiken.

– Det var en trend då att man försökte hitta något lokalt, som kunde förstärka varumärket på den lokala butiken. Det var ett populärt skämt eller benämning på ekshäringar. I Värmland vet ju alla att de kallas för indianer, berättar han för lokaltidningen.

LÄS OCKSÅ: Nya beskedet om Icas neddragning: ”Man får tio dagar på sig att bestämma sig”

Traditionen av "Ekshäradsindianer" har satt sina spår på orten med 1 000 invånare och ”indianen” hittas i flera företagsnamn. Ordet började användas för länge sedan, som ett öknamn för ekshäringarna av sydvärmlänningar, framför allt Karlstadsbor, enligt den lokala föreningen Skildra. Ica-butiken, belägen, vid riksväg 62, tog ner skyltarna som kompletterade butiksnamnet för sju år sedan.

– Det var så längesedan så det berodde inte på debatten. Det berodde på att de började kännas mossiga. Namnet är en sak, men figurerna hade gjort sitt. Jag kan förstå varför inte de skulle kunna användas i dag, säger handlaren Janne Nordmark.

I debatten har användandet av ordet beskrivits som både "exotifierande” och ”historielöst". Eftersom ordet och bilderna som används beskriver en stereotyp som främst är hämtat från populärkulturen och har lite med verklighetens förlagor att göra.

Åsikterna bland lokalbefolkningen i Ekshärad går i sär, men det är inte en stor fråga. Icahandlaren Janne Nordmark har tidigare fått frågan om namnet och om det varit dags att byta.

– Jag har tänkt igenom det noga och kommit fram till att jag inte tänker ändra på det i nuläget, säger handlaren som samtidigt uttrycker sin förståelse för att att vissa tycker att namnet är olämpligt och att han kommer fortsätta följa debatten i frågan.

LÄS OCKSÅ: Varsel och vässat erbjudande – så möter Ica-handlarna nya hotet från Willys

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev