Nyheter
Fem butiker på landet vittnar om tuffa läget: ”Finns det ingen affär blir husen mindre värda”
Publicerad: 6 februari 2023, 11:56
Tommy Sjölund på Handlar'n i Lugnvik, som flyttade till ny lokal 2022 och nyligen öppnat delvis obemannat.
Foto: Privat
Fem butiker som alla beviljats maximalt driftstöd på 300 000 kronor för 2022 berättar för Dagligvarunytt om hur förutsättningarna för att driva butik på landsbygden förändrats senaste året. ”Många byar dör ut när butiken lägger ner” säger Lovisa Berg, handlare på Ica Nära Wiks.
Tommy Sjölund, handlare, Handlar'n Lugnvik i Västernorrland:
– Elräkningen för december har stigit från 7 000 kronor till 26 000 kronor. Vi har precis öppnat butiken som obemannad tidig morgon och sen kväll, och samtidigt dragit ned på de bemannade timmarna vilket kanske kompenserar för ökade elkostnader. Vi bytte lokal i somras, och beviljades stöd till en stor del av investeringen. Det var en förutsättning för att vi skulle våga satsa.
Maria Yngvesson, handlare, Tempo Ramsjö i Hälsingland:
– Kundunderlaget är ungefär det samma, och vintern är alltid tuff för oss. Vi jobbar mycket själva för att hålla ner personalkostnaderna. Utan det statliga driftstödet skulle det inte gå, och utan butiken skulle folk flytta från trakten.
LÄS OCKSÅ: STOR LISTA: Så mycket får varje butik på landsbygden i stöd – ”Hade aldrig klarat elkostnaderna”
Lovisa Berg, handlare, Ica Nära Wiks, Lajksjöberg i Västerbotten:
– Under pandemin var fler på hemmaplan, och det var bättre för oss. Nu är det lite lugnare. Driftstödet är jätteviktigt för verksamheten, jag söker varje år och är glad att det beviljas. Butiken är en viktig samlingspunkt, många byar dör ut när butiken lägger ner.
Ann-Charlotte Nordlund, handlare, Gomaten i Granö (Handlar'n) i Västerbotten:
– Nu när pandemin gått över är det tufft. Och vi ska snart skriva om elavtalet. De statliga stöden gör att man håller huvudet ovanför vattenytan. Och en butik ger mervärden för hela bygden. Finns det ingen affär blir husen mindre värda, till exempel.
Lars Bylund, ansvarig i den ekonomiska förening som driver Servicepunkten Mjällom (Nära Dej) i Västernorrland:
– Vi är beroende av driftstödet för att kunna ha öppet under vinterhalvåret, särskilt med de priser som är nu. Sedan vi öppnade delvis obemannat 2021 har intäkterna ökat med 10-15 procent. Butiken har en viktig betydelse för landsbygden, det är jag ganska säker på.
LÄS OCKSÅ: Statliga stödet avgörande för entreprenörsparets satsning: ”Inget vi tjänar pengar på”