söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Danska skidturister kan lyxa till det men svenskarna snålar – så är läget i fjällbutikerna

Publicerad: 13 februari 2023, 12:26

Debbie Winarve, Sälen, Robert Stark, Lofsdalen och Therese Byström, Saxnäs.

Det märks att många svenskar behövt dra in på fjällsemestern i år, berättar Ica-handlare Robert Stark i Lofsdalen. För Ica-kollegan Debbie Winarve är de danska gästerna extra välkomna i vinter.


Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


Inflationen gröper hål i de svenska hushållens plånböcker, och många drar in på både skidsemestrar och vardagslyx. För danskar på besök i svensk fjällvärld är de svenska matpriserna däremot låga. Dagligvarunytt har frågat tre butiker i fjällvärlden: Hur går försäljningen nu i sportlovstider?

Robert Stark, handlare, Ica Nära Lofsdalen:
– Det är betydligt lugnare än vi hoppats på. I det allmänna ekonomiska läget ser det ut som att många dragit in på vintersemestern. Senast jag tittade på siffrorna var försäljningen 20 procent lägre än förra året och bokningsläget är sämre än i fjol. Vi hoppas på vecka nio, på att privata stugägare kommer för att nyttja sina egna stugor. Samtidigt är vi i fjällvärlden vana vid stora svängningar.

LÄS OCKSÅ: Ica blev Tempo – nu toppar heta butiken i fjällen med 23 procent i marginal

Debbie Winarve, handlare, Nya Ica Toppen, Sälen:
– Försäljningen är ungefär lika hög som förra året men köpmönstret har blivit lite annorlunda. Kunderna undviker att lyxa till det och köper mer varor till kampanj- och stammispris som till exempel falukorv och bönor. Vecka sju har vi många danska kunder och de handlar som vanligt. Vecka nio händer det mycket i och omkring Sälen så den är viktig för oss. Det är svårt att jämföra med tidigare år för man vet inte vad som är normalt längre. Det har varit många prövningar sedan jag blev handlare för fem år sedan.

Therese Byström, handlare, Marsfjällshandlarn, Saxnäs:
– Hittills är det som vi förväntat oss, vi är tillbaka på de nivåer vi hade innan det explodera med besökare under corona. Vi ser att kunderna handlar billigare varor, man unnar sig inte på samma sätt som tidigare, och stugägare kommer mindre frekvent och jag tror att det blivit vanligare att storhandla innan man reser hit. För oss är sommarsäsongen och fisketurismen större än vintersäsongen.

LÄS OCKSÅ: Historiska triumfen: Sälen har gått om Åre i fjälltoppen – siffror butik för butik

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev