söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Coop vill bygga dubbla butiker på omstridda tomten där Lidl fick backa

Publicerad: 15 mars 2023, 07:22

Coop Nord vill vara med och utveckla ett mindre handelsområde intill Ume älv, där en ny matbutik ska dela lokal med annan handel. När Lidl ville etablera sig på platsen för 20 år sedan väckte det protester.

Ämnen i artikeln:

Coop Nord

Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


Alldeles vid E12, som går längs med Ume älv genom Lycksele, vill Coop Nord bygga en ny butik. På tisdagen gav kommunen ett första positivt besked till planerna.

− Vi vill vara med och utveckla Lycksele för framtiden. Coop Nords fokus är att öka tillgängligheten och förbättra servicen till både ortsbor och besökare, säger Henrik Skyttberg, vd på Coop Nord, i ett pressmeddelande.

Den 28 mars ska kommunstyrelsen i Lycksele behandla Coop Nords begäran markanvisning. Därefter behöver detaljplanen för området ändras innan Coop kan ansöka om bygglov för en ny butikslokal på den i dag obebyggda tomten.

− Vi hoppas att allt faller på plats så att byggarbetet kan dras igång under 2025 och en ny och fräsch butik kan öppnas i början av 2026, säger Lars Carlstedt, fastighetschef på Coop Nord, i pressmeddelandet.

LÄS OCKSÅ: Kedjornas expansion tar stopp när kommuner vill begränsa externhandel: ”Synd att vi inte har samma målbild”

Den planerade butiksfastigheten ska inrymma både Coop och en annan butik. Vilken hyresgäst som kan bli aktuell är inte klart ännu, uppger Coop Nord till Västerbottenskuriren.

För 20 år sedan ville Lidl bygga på den aktuella platsen. Det väckte protester från boende som var oroliga att entrén till centrala Lycksele skulle förfulas. En liknande diskussion är att vänta, tror samhällsbyggnadschef Eric Lundström.

– En del kommer att tycka att det är att förfula platsen med tanke på att den gjorts i ordning till en öppen, trivsam parkering som har bra med grönytor. Sätter man upp en byggnad på den här platsen, kommer entrén till Lycksele att ganska väsentligt ändra karaktär, säger han till Västerbottenskuriren.

LÄS OCKSÅ: Trögt för uppstickarna – Lidl stångas med skeptiska kommuner och för City Gross står det still: ”Motsätter sig nyetableringar”

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev