måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Coop Värmlands styrkebesked – växte tre gånger snabbare än marknaden

Publicerad: 17 mars 2023, 10:45

Anneli Borg Lundgren, vd för Coop Värmland.

Foto: Simone Syversson

Coop Värmland slog index med råge och växte mer än tre gånger snabbare än marknaden. Omsättningsökningen landade på 17,1 procent. ”Under ett utmanande år har vi tillsammans lyckats uppnå en av branschens starkaste kooperativa marknadsandelar”, säger vd Anneli Borg Lundgren.


Ellen Larsson

ellen.larsson@bonniernews.se


Ett utmanade år till trots – Coop Värmlands bokslut avslöjar att konsumentföreningen fortsätter att ta marknadsandelar – och växer rejält mycket mer än marknaden. Den totala omsättningen för koncernens butiker uppgick till 3,35 miljarder kronor vilket är en ökning mot föregående år med 490 miljoner. Omsättningsökningen landade på 17,1%, att jämföra med den sammanlagda utvecklingen för dagligvarumarknaden på 5,7 procent.

– Framgångarna är resultatet av ett lagarbete tillsammans med våra medlemmar, förtroendevalda, styrelse, ledning och 1 200 medarbetare. Tillsammans kan vi äntligen fira viktiga delsegrar efter ett antal tuffa och kämpiga år för föreningen, säger Coop Värmlands vd Anneli Borg Lundgren, i en kommentar.

För 2022 redovisades ett positivt rörelseresultat på 5,9 miljoner kronor. I jämförelse med det mer jämförbara året 2019 ligger resultatförbättringen på 58,3 miljoner kronor, uppger konsumentföreningen. Resultatet är inte jämförbart med 2021 och 2020 års resultat på grund av realisationsvinster, främst från fastighetsförsäljningar av Tullholmen i Karlstad.

Som Dagligvarunytt rapporterade i fjol landade Coop Värmlands rörelseresultat för 2021 på närmare 159 miljoner kronor.

Antalet kundbesök ökade med 1,2 miljoner under 2022 och sammantaget betyder det att konsumentföreningen fortsätter att ta marknadsandelar: från 42 till 43,3 procent.

– Under ett utmanande år har vi tillsammans lyckats uppnå en av branschens starkaste kooperativa marknadsandelar där antalet medlemmar ökar för fjärde året i rad. Lägger vi sedan till det ökande antalet kundbesök i kombination med ett starkt eget kapital törs vi vara optimistiska inför framtiden, säger Anneli Borg Lundgren.

Konsumentföreningen har gjort flera investeringar i sin verksamhet under fjolåret, på totalt 57 miljoner. Den helt nya Coop-butiken i klassiska Coop-kvarter på Tullholmen i Karlstad är en av de största av dem.

LÄS OCKSÅ: Snart får hon träffa kunderna – då är det premiär för Coop Värmlands butikssatsning

Dessutom genomfördes miljoninvesteringar på några av landsortsbutikerna. Lågprisbutikerna Pekås och de två gränshandelsbutikerna MaxiMat har redovisat stora resultatförbättringar. En av förklaringarna är att pandemins restriktioner släpptes i början av året.

Men även Coop Värmland har påverkats av inflationstrycket.

– Inflationen har påverkat våra marginaler negativt. Detta främst beroende på att vi inte tagit ut prishöjningarna fullt ut från leverantör till konsument. Därutöver har även vi ökande kostnader för el, transporter och mycket annat, säger Anneli Borg Lundgren.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev