onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Beskedet: 25 miljoner extra till butiker i kris

Publicerad: 27 december 2022, 10:35

Matbutiker i glesbygd ska kunna få extra bidrag 2023, meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren. Bidraget ska bland annat kompensera för ökade elkostnader.


Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


Det statliga servicebidraget ges till butiker med tillfälliga problem. 2021 fick 21 dagligvaruföretag 3,1 miljoner kronor i servicebidrag.

Nu meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) att servicebidraget utökas med 25 miljoner kronor 2023.

– Pengarna i den extra satsningen ska främst bidra till att stärka lanthandlare som har störst behov, det kan till exempel vara att man drabbats av höga elpriser, säger Peter Kullgren i ett pressmeddelande.

Två dagar innan julafton meddelade näringsminister Ebba Bush (KD) att det utlovade elprisstödet till företag dras tillbaka, för att göras om.

LÄS OCKSÅ: Hela listan – här är butikerna som får statliga miljoner för att överleva: ”Pandemin en chans för fler”

"Det är av stor vikt att lanthandlarna får stöd så att de kan fortsätta erbjuda service till boende, besökare och näringsliv i gles- och landsbygder" säger Peter Kullgren.

Foto: Johan Marklund

Många av butikerna på landsbygden är Tempo eller Handlar'n, knutna till Axfood. Under hösten har Axfood föreslagit just en tillfällig ökning av stödet, och en ändring av kilometergränsen så att stödet kan omfatta fler butiker.

– Från Axfoods håll välkomnar vi regeringens beslut att stötta glesbygdsbutiker med ett nytt engångsstöd. De stigande elpriserna, ökade kostnaderna och ändrade köpbeteenden har drabbat inte minst glesbygdsbutiker hårt. Stödet kan göra att lanthandlare nu klarar sig under den tuffa period vi befinner oss i, och därmed räddas viktiga mötesplatser och serviceplatser för boende på landsbygden, säger Håkan Björklund, näringspolitiskt ansvarig för Axfood, i en kommentar.

"Stödet kan göra att lanthandlare nu klarar sig under den tuffa period vi befinner oss i", tror Håkan Björklund på Axfood.

Foto: Pressfoto

Servicebidraget är ett av en rad stöd som livsmedelsbutiker på landsbygden kan söka. 2021 fördelades 54,4 miljoner kronor i statligt driftstöd till 270 butiker. Investeringsstöd via länsstyrelsen, investeringsbidrag via regionerna och hemsändningsbidrag via kommunen är tre andra bidrag dagligvarubutiker kan få.

LÄS OCKSÅ: Fyra småbarnsföräldrar tog livsavgörande beslut – tog över butiken vid vägs ände

LÄS OCKSÅ: Landsbygdsministern i stor intervju: "Livsmedelsstrategin behöver gå in i en ny fas”

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev