Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk och jobb

Talangen har målet i sikte – då ska hon leda ett större bolag: ”Har nio år på mig”

Publicerad: 15 mars 2022, 09:27

Sofie Zeilon har gjort en snabb karriär inom dagligvarubranschen. Nu är hon regionchef på konsumentföreningen Coop Väst.

Sofie Zeilon kom in i dagligvarubranschen av en slump som sextonåring. Nu drömmer hon om att att axla rollen som vd – innan 40. ”Jag har fortfarande nio år på mig”.


Ämnen i artikeln:

Coop SverigeCoop VästCoop Butiker och Stormarknader

Hon började med att packa påsar på Netto som sextonåring. Men extrajobbet gav henne snabbt roller som butikschef och distriktschef och hon fick smak för ledarskapsrollen. 

Sofie Zeilon blev kvar inom Netto tills kedjan blev uppköpa av Coop 2019. Nu har hon varit regionchef på Coop Väst sedan 2021. 

Den snabba karriären gör henne också till en av de 40 stjärnskott inom dagligvaruhandeln som finns med på Dagligvarunytts talanglista.

LÄS OCKSÅ: 40 talanger som tar dagligvarubranschen in i framtiden

– När jag återvänder efter min föräldraledighet kommer jag att ha ansvar för 22 i stället för 15 butiker. Det känns jättekul med nya utmaningar, säger hon. 

Sofie Zeilon kom in i dagligvarubranschen av en slump, men att hon har blivit kvar är ett aktivt val. Hon har gjort en kort avstickare till Expresso House och rollen som distriktschef. 

– Jag kände att det stod och stampade lite, jag var butikschef och ville ta steget vidare till distriktschef. Då var jag 22 år, du kan ju tänka dig - lite hybris, säger hon och skrattar till. 

– Men snart fick jag ett samtal från regionchefen inom Netto och ett erbjudande om en distriktschefsroll där. Så karriären inom kafékedjan blev tre månader. 

Charmen med dagligvarubranschen är omväxlingen. Hon har fått byta ort, butiksformat och haft det operativa ansvaret för såväl välfungerande som butiker med utmaningar. 

– Att utmanas, med ett företag i ryggen och personer som har trott på mig hela tiden gör att jag aldrig funderat på att byta bransch. Jag har alltid fått stimulans. 

Är det viktigt med personer som fångar upp en tidigt?
– Det är superviktigt – helt avgörande faktiskt. Hade man känt sig bortglömd hade i alla fall jag tappat gnistan, säger hon

Nu hjälper hon andra unga, drivna medarbetare framåt i sin roll som regionchef på Coop Väst. Att hitta rätt uppgifter för att fånga upp – och få talangerna att stanna kvar i branschen är en viktig del av jobbet, berättar hon. 

– Man samlar ihop sin lilla flock och där finns alltid ett par stycken som sticker ut och vill framåt. Min roll i dag är pusha och få ut det bästa av alla,, säger hon. 

Nu väntar återgång till jobbet efter sommaren, till ett gäng nya butiker och utmaningar.
Men det är ingen hemlighet att hon vill fortsätta på karriärstegen. 

– Att leda ett större bolag som vd eller försäljningschef är mitt stora mål. Jag har sagt förut att jag vill bli vd innan 40 - jag har fortfarande nio år på mig. Och det vill jag göra i den bransch som jag kan allra bäst - och som fortfarande är svinrolig att jobba i. 

 

 

 

 

 

 

 

Ellen Larsson

Reporter

ellen.larsson@bonniernews.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev