Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk och jobb

Dagligvarunytt följde med Suzanne ”Ica-Stina” Reuter när hon besöker sin egen närbutik, Ica Nära Nyckelby på Ekerö.

Foto: Sören Andersson

Suzanne Reuter på besök i sin egen närbutik: ”Omtanken är beundransvärd”

Välbetalt, roligt och problemfritt. Så beskriver skådespelaren Suzanne Reuter sin roll som Ica-Stina i reklamsåpan som i dagarna firar 20-årsjubileum. Och visst kallas hon Ica-Stina ibland - särskilt hos Icas konkurrenter.

Publicerad: 24 november 2021, 09:38

Susan Berzelius

Utrikesredaktör, reporter

susan.berzelius@bonniernews.se

Ica-Stina, förlåt Suzanne Reuter, sladdar in framför butiken på Ekerö utanför Stockholm med andan i halsen och blandrashunden Morris i baksätet. Hon har missat vår avtalade intervjutid och är både stressad och ursäktande.

– Jag fick en akut läkartid och glömde alltihop, säger hon generat och beklagar att hon inte hann fixa ”vare sig hår eller ögon” - ni måste vara snälla med bildvalen! 

LÄS OCKSÅ: Analys: ”Icas reklam spelar i en egen liga – de har gjort alla rätt i 20 år” 

Hon tas emot i sin egen närbutik, Ica Nära Nyckelby på Ekerö, av handlarsyskonen Karin och Douglas Iveroth. Här är Suzanne Reuter stamkund sen många år och välkänd av både personal och övriga kunder. Hon vinkar och småpratar med alla som kommer in i butiken under fotograferingen och intervjun.

Ropar någon ”Ica-Stina” efter dig?
– Faktiskt inte, vilket är lite förvånande. Jag har ändå inga problem med uppmärksamheten, tycker om när människor kommer fram och vill prata eller berömma.

Men så kommer den folkkära skådespelaren på att ”jovisst, ropas det ’Ica-Stina’ ibland”:

– Och det sker förstås alltid när jag är på Lidl eller Coop, skrattar hon och erkänner att hon är ”otrogen” emellanåt.

– För ibland är man ju faktiskt inte på hemmaplan, ser någon annan butik och svänger in där för att handla, ursäktar on sig.

–  Och Lidl - de har ju riktigt bra erbjudanden emellanåt. Någon jacka eller något till Morris har allt slunkit med.

***

Den 29 november fyller ”världens längsta reklamsåpa” (enligt Guinness rekordbok) 20 år. Närmare 900 avsnitt har det blivit nu. 

LÄS OCKSÅ: Ica-Stina och Ica-Stig speglar inte verkligheten – här är den sanna bilden av jämställdheten inom dagligvarujätten 

Det var i januari i år som den kvinnliga Ica-handlaren Ica-Stina, syster till Ica-Stig som nu spelas av Björn Kjellman, först presenterades i Ica-reklamen på tv. Efter Loa Falkmans avhopp som Ica-Stig omgavs efterträdaren av stort hemlighetsmakeri och många röster höjdes för att det skulle bli en kvinnlig handlare.

Ica Nära Nyckelby på Ekerö drivs av handlarsyskonen Karin och Douglas Iveroth. Här är Suzanne Reuter stamkund sen många år och välkänd av både personal och övriga kunder.Foto: Sören Andersson

Ica Nära Nyckelby på Ekerö drivs av handlarsyskonen Karin och Douglas Iveroth. Här är Suzanne Reuter stamkund sen många år och välkänd av både personal och övriga kunder.

Foto: Sören Andersson

Ica, och King reklambyrå, löste det hela genom att låta Ica-Stigs dittills okända syster Stina dyka upp och plötsligt kräva sin beskärda del av inflytande, vinst och, framför allt kanske - vassa repliker, något som blivit Suzanne Reuters kanske bästa och mesta kännetecken.

Tvekade du någonsin att ta rollen som Ica-Stina?
– Ett oerhört kort ögonblick möjligen men nej, det kan jag inte påstå. Detta är visserligen ett långt åtagande och det finns förstås alltid en risk att man missar andra jobb, hamnar i kylan för att man blivit en frontfigur för ett varumärke. Men hittills har det inte hänt. Jag har gjort viss reklam tidigare men det är säkert 30 år sedan nu.

LÄS OCKSÅ: Ica-Stigs ”pappa” berättar om hur idén föddes 

Så kommer vi in på hennes långa karriär som skådespelare i allt från filmen ”Yrrol” till tv-serierna ”Svensson, Svensson”, ”Lorry” och ”Cleo” och många roller i teateruppsättningar, kanske framför allt komedier.

– Jag är lyckligt lottad, säger hon över en kopp kaffe (”butiksstarkt” enligt handlaren Douglas Iveroth) i fikahörnan på Ica Nära Nyckelby. 

– Uppdragen och rollerna fortsätter att komma trots att jag snart fyller 70 år. Jag spelade parallellt under förra året in tre filmer. Och rollen som Ica-Stina är både välbetald, rolig och problemfri. Jag har ett tvåårskontrakt och som det känns nu vill jag gärna fortsätta. Inkomsten gör att jag kan arbeta lite mindre på andra håll om jag vill.

***

Suzanne Reuter har varit Ekerö-bo i många år och även om hon är ”otrogen” emellanåt så är Ica Nära-butiken hennes främsta inköpskälla för mat och andra dagligvaror. 

Vad är ditt förhållande till mat?
– Jag älskar verkligen att laga mat, är vegetarian sedan många år och väljer varor med omsorg. Konsumtionen av mejeriprodukter har jag minskat på och förmått Karin och Douglas att ta in lite alternativ som det också visat sig att fler köper.

Suzanne Reuter vid grönsakerna på Ica Nära Nyckelby.Foto: Sören Andersson

Suzanne Reuter vid grönsakerna på Ica Nära Nyckelby.

Foto: Sören Andersson

Hemma i det hyrda huset ägnar sig Suzanne Reuter mycket åt att ”röja i trädgården” och hon odlar grönsaker själv. Hon beskriver hur hon får kraft av jorden och odlingarna och hur mycket tröst naturen generellt ger henne. 

– Jag gillar mycket mer att göra fint i trädgården än att fixa inomhus, understryker hon.

LÄS OCKSÅ: Hela listan – här är Sveriges 100 mest lönsamma butiker: ”Enormt imponerande siffror” 

Under pandemin drabbades Suzanne Reuter själv av covid-19 och låg till sängs ett par veckor. Då var hennes ”direktlinje” till handlarsyskonen i Nyckelby guld värd.

– Jag sms:ade bara min beställning, de plockade ihop det jag behövde och en snäll granne svängde in till butiken och hämtade. 

– Överhuvudtaget är handlarnas och övriga personalens omtanke och servicekänsla beundransvärd. Det händer att jag glömmer mitt betalkort, men det är aldrig några problem för dem.

***

Inspelningarna av reklamsåpan om Stig (som nu spelats av tre olika skådespelare), Stina, Ulf, Cindy och de andra figurerna sker stötvis under en intensiv vecka då cirka sju avsnitt produceras. 

– Sedan får man sammanhängande ledigt ett antal veckor innan det är dags att samlas i inspelningslokalen på Värmdö igen, säger Suzanne och berättar vidare om hur fnissigt det kan vara mellan tagningarna och replikövandet.

– Björn Kjellman (Ica-Stig) och jag har väldigt roligt tillsammans. Överhuvudtaget är det ett väldigt kul och kreativt gäng som är inblandat i produktionen.

Kan du påverka manuset?
– Ja, jag tror till och med att kreatörerna uppskattar att vi kommer med förslag. Det har absolut hänt några gånger. Däremot är det lite trist att allt måste gå så snabbt. Filmsnuttarna omfattar för det mesta 30 sekunder och det är mycket som ska tryckas in på en halvminut. Det finns liksom inte utrymme för säg - en konstpaus som vi skådisar gillar så mycket!

Suzanne Reuter är redo att betala.Foto: Sören Andersson

Suzanne Reuter är redo att betala.

Foto: Sören Andersson

Att det blev en kvinna som delar på handlarskapet med sin fiktiva bror Stig tycker Suzanne Reuter var bra och helt nödvändigt efter att två män på raken drivit den uppbyggda butiken, som för övrigt många faktiskt tror finns på riktigt.

– Självklart finns det ett stort och viktigt symbolvärde i att en kvinna tar över, eller ja, delar på handlarskapet även i låtsasbutiken. Jag har förstått att Ica har jobbat med att försöka få fler kvinnor att bli handlare.

– Extra roligt är det förstås att ”min” butik här på Ekerö drivs av just ett syskonpar - och att de är handlare i femte generation är fantastiskt. Butiken är viktig för alla i närområdet, det är här vi träffas och småsnackar. Det är en mötesplats vars betydelse inte kan överskattas.

***

Två röster om Suzanne Reuter

Foto: Sören Andersson

Foto: Sören Andersson

Karin Iveroth: ”Suzanne är en fantastisk människa med en varm själ”

”Suzanne är en fantastisk människa med en varm själ. Hon kliver in i butiken med gummistövlar som vilken annan kund som helst, hälsar glatt på alla och är sig själv. En gång kom det in barn som kände igen henne och även de tog hon sig an med ett glatt leende. Kan tänka mig att kändisskapet inte alltid är lätt men det visar hon aldrig”. 

Karin Iveroth, handlare, Ica Nära Nyckelby, Ekerö (bild på Karin finns bland Sörens bilder).

Foto: Peter Gehrke

Foto: Peter Gehrke

Björn Kjellman: ”Hon är skarp, inkännande och väldigt omtänksam”

”Ica-reklamen är faktiskt första gången som vi jobbar ihop men vi kände nog båda ett omedelbart släktskap när vi började filma för ett år sedan. Suzanne är skarp, gör bland annat väldigt roliga och träffsäkra analyser om människor och företeelser. Men hon är framför allt varm, inkännande och väldigt omtänksam mot alla”.

Björn Kjellman, skådespelare och Suzanne Reuters ”bror” Ica-Stig i reklamsåpan.

 

FAKTA: Suzanne Reuter

Yrke: Skådespelare.

Född: 1952 i Stockholm.

Bor: I hyrt hus på Ekerö.

Familj: Vuxna barn, barnbarn, syskon och syskonbarn.

Karriär: Skådespelare och komiker, har setts i en lång rad tv-, film- och teaterproduktioner sedan debuten 1978.

Intressen: Hund, katt och en stor trädgård ”som kräver mycket skötsel och omsorg. Jag hämtar styrka, tröst och energi ur naturen och att odla”.

Aktuell: Som ena hälften av handlarsyskonparet Ica-Stig och Ica-Stina i Icas 20 år gamla reklamsåpa. Dessutom i spelfilmen ”Suedi” på Viasat Play.

 


Ämnen i artikeln:

Ica NäraIca Gruppen

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.