Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk och jobb

Skärgårdshandlaren prisas: “Hon lyckas med något som borde vara omöjligt”

Publicerad: 23 juli 2021, 11:43

Ica-handlaren Reneé Lorentzon är årets Margaretapristagare.

Foto: Maria Johannessen

Handlaren Reneé Lorentzon, som driver Ica Nära Dyröboden, får ta emot Margaretapriset för sitt företagande.


Ämnen i artikeln:

Ica Nära

På Margaretadagen utsågs Reneé Lorentzon till årets Margareta-pristagare.

Priset har delats ut sedan 2008 med syftet att uppmärksamma kvinnligt företagande på Tjörn.

Att Reneé Lorentzon lyckas hålla en butik igång året runt – med enorma kontraster mellan årstiderna – på en ö, Dyrön, där det bor mindre än 200 personer, är ett av huvudskälen till att hon prisas.

Diplomet delades ut den 20 juli på Sundsby säteri av Shujaat Noormohamed, tillförordnad kommundirektör på Tjörns kommun.

– Utmaningen är att överleva vintern, och sedan en ännu större utmaning att få det att rulla på sommaren när det är hur mycket folk som helst. Men vi måste klara av somrarna för att kunna finnas för öborna på vintern, säger Reneé Lorentzon till Lokaltidningen Stenungsund.

Så här lyder motiveringen:

”Som Margaretapristagare ska man vara en förebild för andra och bidra till Tjörns varumärke som Möjligheternas ö. Få kvinnliga företagare uppfyller detta så väl som årets vinnare. Genom samverkan, nytänkande och ett pannben starkare än de flesta, lyckas årets vinnare med något som borde var omöjligt. Att driva en året-runt-butik på en ö med färre än 200 invånare! På Dyrön är det många som arbetar gemensamt mot ett och samma mål, många kuggar skapar tillsammans ett hjul och en destination, men utan årets Margaretapristagare, Reneé Lorentzon, skulle kugghjulet fallera. Hon har skapat något unikt som inte bara bidrar till att besökare gärna kommer till Dyrön året om, utan hon bidrar även till möjligheten att bo på ön när badsäsongen är över. Mycket tack vare Reneé kan öbor bo kvar och äldre klara sig själva. Dyröboden har kommit att bli långt mycket mer än en affär – en mötesplats för alla och ingenting tycks omöjligt för Reneé!”

Margaretapriset

I samband med Margareta Huitfeldts 400-årsjubileum instiftade Tjörns kommun Margaretapriset. 

Priset delas ut till en kvinnlig företagare från Tjörn till Margaretas Huitfeldts minne i samband med Margaretadagen den 20 juli på Sundsby Säteri.

Margareta Huitfeldt var en ämbetsman, godsägare och donator på 1600-talet.

 

Kalle Östgren

Reporter

kalle.ostgren@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

Ica Nära

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News