Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk och jobb

Kravs avgående vd: ”Marknaden har inte varit med oss”

Publicerad: 13 januari 2022, 11:22

Kravs vd Anita Falkenek lämnar organisationen i vår.

Foto: Pressbild

Anita Falkenek slutar som vd på Krav efter fem ganska utmanande år. ”Äntligen börjar fler förstå vikten av att ha ett helhetsperspektiv i hållbarhetsfrågan”, säger hon i en öppenhjärtig intervju med Dagligvarunytt.


Ämnen i artikeln:

Svensk DagligvaruhandelLivsmedelsföretagen

När Anita Falkenek tillträdde som vd på Krav i mars 2017 kom hon närmast från tjänsten som hållbarhetschef på Åhléns. Innan dess hade hon bland annat arbetat många år inom Ica, senast som chef för miljö och socialt ansvar. 

När du nu summerar dina fem år på Krav – vad är du mest nöjd med?
– Att vi har gjort så mycket och på så många olika fronter under en period som varit ganska tuff. Jag är så glad över att jag tillsammans med mina medarbetare har ökat professionaliseringen av organisationen genom digitalisering, bättre ekonomisk styrning med nyckeltal och utveckling av både medarbetarskap och ledarskap. Vi har även ökat vår närvaro i debatten och tagit fram ett mer användarvänligt regelverk. Det som syns mest utåt är vår nya varumärkesplattform, där vi förmedlar våra mervärden på ett nytt och mer inspirerade sätt, säger Anita Falkenek.

Vad är det som har varit tufft då?
– Att marknaden inte har varit med oss. Internt har vi dessutom gjort ett gigantiskt arbete med att införliva den nya EU-förordningen i verksamheten och inom de så kallade Nationella Riktlinjerna. Jag tror inte att alla förstår hur omfattande detta arbete har varit. Utöver detta har det exempelvis varit kämpigt med Uppdrag granskning, med kritik som vi fått bemöta.

Efterfrågan på ekologiskt har minskat under dina år på Krav. Hur ser förutsättningarna ut framåt?
– Diskussionen och debatten är på rätt väg. Det är fler som börjar förstå vikten av att ha ett helhetsperspektiv och inte bara fokusera på klimatet utan även ha med sådant som biologisk mångfald, djurvälfärd och minska kemikalieanvändning, vilket ger goda förutsättningar för ett ökat intresse för ekologiskt och Krav-märkt. Vi har liksom inte tid att bara fokusera på en fråga i taget, säger Anita Falkenek, som lämnar sin tjänst den 15 april.

Styrelsen inleder nu en rekryteringsprocess med målet att en ny vd ska kunna tillträda efter sommaren. Under tiden går Kravs vice vd Cecilia Lenbäck in som tillförordnad.

Vad ska du själv göra nu då?
– Ärligt talat så vet jag inte det. Jag är 58 år och känner att om jag ska hinna med att prova något nytt så är det läge att göra det nu. Drömmen är att jobba internationellt inom hållbarhet. Jag har privata förutsättningar att göra det nu och det vore en både spännande och lite läskig utmaning.

Vad har du att säga till din efterträdare?
– Ha fokus på marknadsaktörerna och hitta goda och kreativa samarbeten tillsammans med dem. Det är på så vis man kan sprida glädje och energi som i sin tur inspirera såväl branschen som konsumenterna.

Agneta Renmark

redaktionen@dagligvarunytt.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev