Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk och jobb

Claes-Göran Sylvén är ordförande i Ica Gruppen och driver Ica Kvantum Flygfyren i Norrtälje. I dag ger han i en exklusiv intervju med Dagligvarunytt sin bild av läget inom Ica.

Foto: Anders Sjöberg/Norrtelje Tidning

Ica-toppen i exklusiv intervju efter handlarnas massiva kritik: "Jag har själv varit ganska skränig"

Turbulensen har varit stor inom Ica de senaste veckorna – men tyngsta namnet hos marknadsledaren är lugn. I dag talar Ica Gruppens ordförande ut i en exklusiv intervju med Dagligvarunytt.
Läs om:
✓ Petningen av Fredrik Hägglund
✓ Hårda kritiken från handlarna
✓ Tystnadskulturen inom Ica
✓ Tappet mot index
✓ Konkurrensen från lågpris
✓ Striden om e-handeln
✓ Åren som rebell inom Ica
”Jag är glad över handlarnas engagemang. Vi ska inte vara så vattenkammade”, säger Claes-Göran Sylvén.

Publicerad: 30 september 2021, 07:06

Thomas Ohlén

Reporter

thomas.ohlen@bonniernews.se

Claes-Göran Sylvén är på gott humör när Dagligvarunytt får möjlighet att prata med den för närvarande kanske största profilen inom Ica – och glädjen beror mycket på att favoritlaget Djurgården leder allsvenskan med tre poäng och kan säkra andra SM-guldet i fotboll på bara tre säsonger.

Djurgården Elitfotboll AB är ett av 13 aktiva styrelseengagemang.

Och på söndag väntar hett toppmöte mot ärkerivalen AIK i Solna.

– Jag är en ganska försiktig general men det ser onekligen lovande ut, säger ”Classe” eller ”CGS” som handlare, tjänstemän och folk inom andra delar av näringslivet och fotbollen kallar ordföranden i börsnoterade Ica Gruppen och ägaren av framgångsrika Ica Kvantum Flygfyren i Norrtälje.

Senaste veckorna har det emellertid långt ifrån varit lika positiva och varma rubriker om Ica som om Djurgården.

Ica-handlarnas Förbunds petning av vd:n Fredrik Hägglund har rört om inom Ica-leden.

Ica-handlarnas Förbund petade sin vd Fredrik Hägglund 8 september. Foto: Miriam Järlesjö

Ica-handlarnas Förbund petade sin vd Fredrik Hägglund 8 september.

Foto: Miriam Järlesjö

– Jag tycker inte att det är speciellt konstigt med olika synpunkter inom Ica. Sådana har det alltid funnits. Och så ska det vara. Engagemanget och dynamiken hos handlarna är det som har fört Ica framåt i snart 105 år. Det är det som skapar förutsättningar också för framtida generationer och lägger grunden för framgångar kommande 100 år.

Så du är inte bekymrad över uppståndelsen?
– Jag skulle vara mer bekymrad om Ica-handlarna inte var engagerade utan bara var nöjda, säger Claes-Göran Sylvén.

Förklaringarna till att Fredrik Hägglund tvingades att sluta har hittills varit luddiga och huvudpersonerna har duckat för frågor.

Claes-Göran Sylvén hävdar att han inte har djupare insikter än andra utanför förbundets styrelserum.

– Jag vet inte mycket mer än informationen som har kommit från Ica-handlarnas Förbund..

Är inte det konstigt – med tanke på att du är ordförande för Ica Gruppen, indirekt representerar handlarna i bolagets styrelse, är en av de mest kända Ica-handlarna och har varit Förbundets vd?
– Jag har pratat med (ordföranden) Magnus Moberg och fått beskedet att man söker ett nytt ledarskap. Men man har varit tydliga med att Fredrik Hägglund har gjort ett gott jobb för Ica och Ica-handlarna. Det finns inga oegentligheter eller liknande bakom styrelsens beslut. Jag tycker att det inte är så dramatiskt att en vd eller tränare slutar. Det är snarare vanligt i näringslivet och inom idrotten. Det vore ganska konstigt om man inte har synpunkter på chefer och ledare som Fredrik Hägglund, Per Strömberg (Ica Gruppen), Anders Svensson (Ica Sverige) eller mig. Men jag kan försäkra att vi har Icas bästa framför ögonen. Jag jobbade ihop med Fredrik Hägglund på Ica-handlarnas Förbund i många år och han efterträdde mig som vd där 2014. Det är en mycket kompetent person, säger Claes-Göran Sylvén och tillägger att ”sju och ett halvt år är dessutom en lång vd-tid”. 

Dagligvarunytts dokument i papperstidningen och på nyhetssajten blev mycket uppmärksammat.

Dagligvarunytts dokument i papperstidningen och på nyhetssajten blev mycket uppmärksammat.

Dagligvarunytts dokument över två sidor i papperstidningen om spelet bakom Fredrik Hägglunds plötsliga sorti är den mest lästa texten på dagligvarunytt.se och följdes upp av bland annat tunga tidningstitlar som Dagens industri och Göteborgs-Posten.

Kritiken från handlare var omfattande mot Fredrik Hägglund och framför allt relationen och maktfördelningen till de två centrala bolagen Ica Gruppen och Ica Sverige som anses styra för mycket.

LÄS OCKSÅ: Missnöjet kokar inom Ica – här är spelet bakom Hägglunds plötsliga sorti: ”Från den dagen var han ganska körd” 

– Jag har varit med om många sådana här turer och i grunden för det oss framåt. Vd-bytet på Ica-handlarnas Förbund har uppenbarligen gjort att frågor har kommit upp till ytan. Vi ska inte vara så vattenkammade utan måste ha en öppen dialog. Jag blev Ica-handlare samma år som jag skulle fylla 25 och uppfattades nog som ganska rebellisk och skränig. Efter fyra år valdes jag till mitt första förtroendeuppdrag. De ansåg väl att jag gjorde mindre skada om jag var med i en styrelse än utanför.

Vad hade du synpunkter på?
– Jag har långt ifrån varit en tyst Ica-handlare så det har varit varit en del frågeställningar genom åren. Invändningar kan jag självklart ha än i dag. Jag är fortfarande Ica-handlare snart 40 år efter min första Ica-butik i Nacka och håller inte med om allt till 100 procent, säger Claes-Göran Sylvén.

Några exempel?
– Debatten om alternativa finansieringsformer i form av vinstdelning var omfattande innan den infördes 1992. Men efter ett tag vände jag – när jag förstod betydelsen för Ica-systemet i ett längre perspektiv. Så är det också i dag. Som handlare är det naturligt att man är sig själv närmast men det är viktigt med balansen. Man måste se till förutsättningarna för handlaren, bakomliggande led och kommande generationer.

Vinstdelning från Ica-butikerna är ett sätt för Ica Sverige att finansiera nya butiker – som Ica Maxi Bromma i Stockholm som invigdes i mars i år. Foto: Susan Berzelius

Vinstdelning från Ica-butikerna är ett sätt för Ica Sverige att finansiera nya butiker – som Ica Maxi Bromma i Stockholm som invigdes i mars i år.

Foto: Susan Berzelius

Är handlarna egoister?
– Vi har 1 488 Ica-handlare eller egenföretagare och man är sig själv närmast. Men jag skulle absolut inte kalla oss Ica-handlare egoister. Alla vet att Ica-idén handlar om att jobba tillsammans. Det är entreprenörskapet och samverkan som har gjort oss till marknadsledare. Många har försökt att kopiera vår affärsmodell. Ingen har lyckats eftersom Ica-idén är unik, säger Claes-Göran Sylvén.

Tycker du att bilden som de slumpvis intervjuade Ica-handlarna förmedlar i dokumentet i Dagligvarunytt är felaktig?
– Jag har kontakt med ganska många Ica-handlare och känner inte igen den bilden. Jag reagerar på tonen i rubrikerna. Åter: det finns ett enormt engagemang för Ica hos oss Ica-handlare och det ska vi ta tillvara på. Du kan backa bandet 25 år bakåt i tiden. Då fanns inte det här engagemanget och urvalet av potentiella handlare var inte lika bra. I dag finns massor av duktiga killar och tjejer som vill bli Ica-handlare eller är det och de vill ta kliv uppåt. Det tyder på att man gillar och tror på Ica-idén. Det ger oss en fantastisk rekryteringsbas.

Ingen av alla de Ica-handlare som Dagligvarunytt pratade med under en vecka ville framträda med namn och var rädda för repressalier ”eftersom Ica Sverige utser vem som ska få driva en butik”.

Hur ser du på den här tystnadskulturen?
– Jag beklagar känslan att man inte vågar prata öppet. Människor måste få tycka och tänka vad de vill. Det ger vårt system näring. Ingen ska straffas för att de uttalar sig med namn. Vi ska i stället hylla människor som vill Ica väl. Jag tycker att det är bra att man uttrycker åsikter i artikeln, säger Claes-Göran Sylvén.

Dagligvarunytts granskningar visar att Ica-butikerna tappat något till branschindex. På bilden Ica Gruppens vd Per Strömberg. Foto: Grafik: Miriam Järlesjö

Dagligvarunytts granskningar visar att Ica-butikerna tappat något till branschindex. På bilden Ica Gruppens vd Per Strömberg.

Foto: Grafik: Miriam Järlesjö

Dagligvarunytt har i ett flertal granskningar visat att Ica-butikerna över tid har tappat till det index som Svensk Dagligvaruhandel presenterar varje månad.

LÄS OCKSÅ: Ica tappar fart – här är siffrorna som visar kräftgången månad för månad 

En viss oro sprider sig i Ica-leden.

– Jag tycker inte att vi underpresterar utan behåller vår ställning på marknaden. Ambitionen är självklart att ta marknadsandelar varje månad. Nu har vi inte gjort det en tid och det pågår diskussioner om hur vi kan prestera bättre.

Lågprisprofilerade konkurrenter som Lidl och Willys redovisar högre tillväxttakt och det har rests krav på att Ica startar ett lågprisvarumärke.

LÄS OCKSÅ: Tungviktaren om arbetet bakom Ica-strategin: ”Lågprisbenet fanns med” 

Rimi fanns under Icas flagg i Sverige fram till början av 00-talet och Ica var ett tag hälftenägare av det som hette Netto i Sverige och i dag är Coop.

– Jag tycker att det är sunt att det kommer upp en diskussion om lågpris. Ett särskilt sådant koncept finns inte på agendan i dag men jag säger inte att det inte kan finnas i framtiden. Tills vidare jobbar vi med vår prisimage i alla våra fyra butiksprofiler, säger Claes-Göran Sylvén.

Miljardinvesteringarna i e-handeln och stora anläggningar är en fråga där Ica-handlarna är åsiktsmässigt delade.

Ica Sverige investerar stora belopp i ett robotiserat lager med brittiska Ocado som förebild. Foto: Ocado

Ica Sverige investerar stora belopp i ett robotiserat lager med brittiska Ocado som förebild.

Foto: Ocado

Många butiker har växlat upp för att möta efterfrågan under pandemin medan andra är direkt negativa till tjänsten.

– Dagligvaruhandeln genomgår stora omställningar. Jag skulle kalla det ett paradigmskifte. Det finns många frågor som kittlar extra. Och vissa saker kanske inte alltid faller alla på läppen.

Digitaliseringen är en sådan?
– Ja, men jag välkomnar dialogen också om e-handeln, säger Claes-Göran Sylvén.

CLAES-GÖRAN SYLVÉN

Ålder: 61 år.
Bor: Stockholm och Norrtälje.
Familj: ”Min fru Annili och våra barn Victor och Andrea.”
Utbildning: ”Livets skola och all lärdom inom Ica.”
Karriär: ”Aldrig siktat på någon karriär. Har haft turen att träffa på människor som stöttat och pushat mig framåt. Började tidigt i butik. Styckade i fabrik, köpte min första Ica-butik när precis fyllt 24 år, förtroendeuppdrag inom Ica sedan 1988, vd för Ica-handlarnas Förbund och Hakon Invest 2003-2014, ordförande för Ica AB/ Ica Gruppen sedan 2002, Hedersdoktor på Handelshögskolan i Stockholm men framför allt varit och är Ica-handlare sedan 1984.”
Uppdrag: Ordförande i Ica Gruppen, ordförande i MQ, styrelseledamot i Djurgårdens IF Fotboll, engagerad i diverse förenings- och sociala projekt.
Favoritmat: ”Annilis fiskgryta.”
Favoritdryck: ”Vin, rött och vitt, och Champagne.”
Fritid: ”Tränar gärna.”
Drivs av: ”Förbättringar.”
Dold talang: ”Fälla träd.”

 


Ämnen i artikeln:

Ica GruppenIca SverigeIcahandlarnas FörbundIca MaxiIca KvantumIca SupermarketIca Nära

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev