tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk och jobb

Hon är Handelns Mäktigaste 2022 – Axfoods vd Klas Balkow på andra plats

Publicerad: 9 juni 2022, 09:21

Pernilla Nyrensten, vd på Revolution Race, är Handelns Mäktigaste 2022. Hon grundade företaget 2013 ihop med sin make Niclas Nyrensten som i dag jobbar som creative director i bolaget.

Markets och Dagligvarunytts lista över handelns mäktigaste 2022 är spikad. Axfoods vd Klas Balkow placerar sig som nummer två – efter Pernilla Nyrensten, vd och grundare av outdoorsuccén Revolution Race.

Ämnen i artikeln:

Ica GruppenAxfood

Fredrik Svedjetun

fredrik.svedjetun@bonniernews.se


Tidningarna Market och Dagligvarunytt har med hjälp av läsarna listat handelns 100 mäktigaste personer och företeelse sedan 2014.

Förra året utsågs corona till nummer ett, med motiveringen att ”inget fenomen och ingen person har haft större påverkan på detaljhandeln det gångna året”.

När pandemin nu har släppt greppet om världen står det klart att Revolution Races grundare och vd Pernilla Nyrensten kniper förstaplatsen. 

LÄS OCKSÅ: Här är handelns 100 mäktigaste – 14 personer från dagligvaruhandeln på listan 

Pernilla Nyrensten grundade Revolution Race 2013 ihop med sin make Niclas, som i dag är creative director i bolaget.

Det snabbväxande företaget, som säljer outdoorkläder och -utrustning online, har ruskat om en hel marknad. Bolaget är också en symbol för hela DTC-explosionen (direkt till konsument) inom sällanköpsvaruhandeln, liksom den kraft och de möjligheter som nu finns i e-handeln.

– Pernilla Nyrensten är den lysande stjärnan i den pågående transformationen av handeln. Hon inspirerar en hel bransch att bli bättre, och har visat att allt numera är möjligt om man är lyhörd för kundernas önskemål, snabbfotad och djärv, säger Fredrik Svedjetun, chefredaktör för Market och Dagligvarunytt.

Pernilla Nyrensten blir mycket glad när hon nås av nyheten om utmärkelsen.

– Otroligt hedrande och häftigt! Det hade jag aldrig kunnat drömma om för nio år sedan när vi stod och packade varor i garaget. Jag är otroligt stolt över den framgångsresa vi har gjort på Revolution Race och det här är bara början, säger hon till Market och Dagligvarunytt.

Hur tycker du själv att Revolution Race har påverkat handeln?

– På flera sätt. Revolution Race tror på att göra saker annorlunda. Vi hade en dröm om att revolutionera outdoor-industrin, vilket vi också har gjort. Genom att sälja högkvalitativa produkter till rimliga priser, lyssna in och fånga in våra kunders förväntningar och behov, befinna oss digitalt på sociala plattformar har vi lyckats bygga Revolution Race från ingenstans till där vi är idag.

– Vi har också visat att det går att driva ett lönsamt tillväxtbolag genom en 100% digital affärsmodell, vilket flera var skeptiska till i början. Det känns otroligt motiverande att kunna bevisa motsatsen och att utmana gamla sanningar.

Vad betyder makt för dig?

– Makt behöver användas på rätt sätt. Det ska tjäna ett syfte som kommer flera till gagn. Med makt kommer samhällsansvar. Det är viktigt att vara god och göra gott och driva förändring som är positivt för merparten i samhället. Jag ser mig som en inspiratör snarare än en förebild. Jag har kommit dit jag är för att jag är den jag är.

Pernilla Nyrensten fortsätter:

– Jag vill inspirera fler till en hälsosammare livsstil och är en stor förespråkare för allemansrätten. Fler borde utnyttja naturen då det är vår gemensamma lekplats. Jag, liksom Kronprinsessan, är en stor förespråkare för allemansrätten. På samma sätt som det finns en kanelbullens dag eller Fettisdagen borde det finnas en allemansrättsdag. Det är något jag skulle vilja använda min makt för att försöka driva igenom.

Klas Balkow kommer på andra plats över listan över Handelns Mäktigaste 2022. Foto: Gustav Kaiser

På andra plats på handelns mäktigaste-listan kommer Klas Balkow. Axfood-chefen har därmed klättrat ordentligt jämfört med föregående års lista, då han återfanns på plats 38. I motiveringen skriver juryn:

”Ledde koncernen genom både framgångar och förvärv under senaste året. Med förvärvet av Bergendahls Food samt ägandet i City Gross och Mathem markerar Klas Balkow Axfoods starka position. Axfood rivstartade dessutom 2022 med att utklassa marknaden.”

På listan märks också Ica-handlarnas Förbund på plats tio. Den höga placeringen bottnar i att förbundet i slutet av förra året tog kontrollen över Ica Gruppen.

Ica Gruppens vd Per Strömberg hamnar på plats nummer 18 i år. I stället seglar Ica-handlarnas Förbund upp på plats tio.

Foto: Sören Andersson

Per Strömberg, vd för Ica Gruppen, halkar samtidigt ner på listan, från en elfte plats ifjol till nummer 18 i år.

”I skuggan av insiderhärvan fortsätter Ica att sälja så det knakar. Mitt i stormen styr Per Strömberg dagligvaruhandelns största fartyg tryggt genom oroliga vatten”, skriver juryn i sin motivering.

Per Strömberg, som nyligen firade tio år som vd, utsågs till handelns mäktigaste 2015. Andra vinnare genom åren har varit Bent Holm, vd Dollarstore (2019), Jeff Bezos, vd Amazon (2018) och Nicklas Eriksson, vd Elgiganten (2017).

En rad andra företeelser och 14 personer från dagligvaruhandeln finns med på 2022 års lista. Du hittar listan i sin helhet här.

 

Tidigare vinnare av Handelns Mäktigaste

2020: Corona-pandemin

2019: Bent Holm, vd Dollarstore

2018: Jezz Bezos, vd Amazon

2017: Niclas Eriksson, vd Elgiganten

2016: Pär Svärdson, vd Apotea

2015: Per Strömberg, vd Ica Gruppen

2014: Jan Kristensson, vd Ikano Retail Centres

Det här är utmärkelsen Handelns Mäktigaste

• Tidningarna Dagligvarunytt och Market har delat ut utmärkelsen Handelns Mäktigaste sedan 2014. Listan omfattade först 68 namn (efter Dagligvarunytts födelseår 1968) men utökades 2018 till 100 namn.

• En jury bestående av representanter för Market och Dagligvarunytt har tillsammans med läsarna nominerat de kandidater som bedöms ha haft mest makt och påverkan på svensk detaljhandel under det senaste året.

• Läsarna har utsett sina kandidater genom en öppen nomineringsprocess på Market.se och Dagligvarunytt.se.

• Nomineringen har ingen ambition att vara vetenskaplig utan är en bedömning utifrån vad personerna (eller företeelserna) i sina roller åstadkommit under året. Nomineringsjuryn utgår från kriterierna mediegenomslag, formell makt, informell makt och extraordinära faktorer.

• Årerts omröstning inleddes den 19 maj. Omröstningen, i kombination med juryns bedömning, mynnade ut i den lista över de 100 mäktigaste i svensk detaljhandel som vi publicerar i dag.

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev