Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk och jobb

Här är dagligvaruhandelns 2021: Storaffärer, IT-attack, chefsbyten och pandemi

Här är dagligvaruhandelns 2021: Storaffärer, IT-attack, chefsbyten och pandemi

Storaffärer, en dramatisk IT-attack, extremväder som påverkade butikerna och flera vd-byten där en gav extra mycket eko i branschen. Det är något av det vi kommer att minnas från 2021. Men över allt som hände låg, fortsatt, en tung pandemiskugga under hela året.

Publicerad: 30 december 2021, 08:24

Ämnen i artikeln:

Ica GruppenIcahandlarnas FörbundCoop Butiker och StormarknaderCoop VärmlandAxfoodLidlWillysHemköpCoronaCity GrossBergendahls

Några av 2021 års huvudpersoner: Meta Persdotter, Klas Balkow och Fredrik Hägglund.

Innehåll

Här sammanfattar Dagligvarunytt ett händelserikt 2021 – med höga berg och djupa dalar. Läs mer om allt genom att söka i Dagligvarunytts digitala arkiv här.

Foto: Miriam Järlesjö

Årets storaffärer

För 1,8 miljarder kronor sålde Bergendahl och Son under året grossistverksamheten i dotterbolaget Bergendahls Food och 9,9 procent av aktierna i City Gross till Axfood som dessutom har en option på upp till 30 procent. ”En perfekt match” kallade Axfoods koncernchef affären som ganska snart satte fart på spekulationer om omprofileringar av enskilda Willys- och Hemköpsbutiker liksom etableringar av City Gross längre norrut i landet.

 I augusti meddelade KF att man säljer Coop Butiker och Stormarknader (CBS) till tre av de största föreningarna i Sverige. Affären var större i kronor än Coops köp av Netto. 

– Men vi har muskler att fortsätta att satsa, sade Konsumentföreningen Stockholms vd Lars Ericson.

Prislappen för de 67,2 procent av CBS var enligt en välinformerad källa större än CBS förvärv 2019 av Netto i Sverige på cirka 2,3 miljarder kronor.

 Några veckor efter att Fredrik Hägglund hastigt fått gå från vd-uppdraget på Ica-handlarnas Förbund kom det överraskande beskedet att samma förbund tillsammans med AMF beslutat att lägga bud på på samtliga aktier inom Ica Gruppen och därmed lämna börsen efter åtta år. Detta efter att rykten och spekulationer kring en storaffär snurrat ett tag och Dagligvarunytt i en uppmärksammad artikel den 26 oktober skrev att Ica Gruppen skulle befinna sig i diskussioner om ett eventuellt uppköp eller ett samgående med en annan aktör.

– Vi behöver anpassa oss för att skapa optimala förutsättningar för Ica Gruppen och därmed för hela Ica-systemet, sa Ica-handlarnas ordförande Magnus Moberg bland annat i en intervju om affären.

Måndagen den 20 december stod det klart att Ica Gruppen får nya ägare sedan 90 procent av aktieägarna accepterat buder.

Vd Magnus Johansson ledde Coop genom en av kedjans värsta kriser någonsin.

Foto: Bildmontage: Tom Fägrell.

Årets kris

Fredagen den 2 juli hade stora delar av Sverige åkt på semester. Värmen var tryckande och många såg fram emot en lugn och härlig julihelg. Men i flertalet av landets Coop-butiker blev helgen varken lugn eller härlig. Kvällen innebar starten på drygt en vecka av kris, tekniska och praktiska utmaningar och mångmiljonkostnader när Coop stod inför den dittills största cyberattacken mot ett svenskt företag.

Endast sex av de totalt 28 Coop-föreningarna klarade sig helt undan.

Attacken mot Coop visade sig vara en del av en större så kallad ransomeware-attack där system, i detta fall en mjukvara som används i Coops kassasystem, infekterats med virus och låsts.

Flera hundra IT-tekniker kallades in från ledigheter under helgen och dessa arbetade mer eller mindre dygnet runt för att få igång kassorna i de igenbommade butikerna. Arbetet krävde fysisk närvaro av teknikerna och var därför väldigt tidsödande. Under tiden snabbinstallerades Coops betalapp ”Scan and Pay” i hundratals butiker för att därigenom försöka rädda något av den försäljning som butikerna annars berövades på.

Sex dygn efter att attacken upptäcktes kunde den sista av de stängda butikerna öppnas. Därefter följde månader av efterarbete, analyser och självrannsakan för såväl Coop som resten av handeln, andra branscher och med största sannolikhet stora delar av samhället. Krisen skakade om rejält och lyfte IT-säkerhetsfrågorna högt på agendan.

Ica Maxi i Södertälje.

Foto: Susan Berzelius

Årets ovälkomna fortsättning

Pandemin rullade för andra året över världen och fortsatte att påverka de flesta delar av samhället även här i Sverige. Förutom det ”nya normala” som dagligvaruhandeln fortsatt fick förhålla sig till med handsprit, avståndsmarkeringar, plexiglasskydd och en accelererande online-handel och butikernas påhittighet var stor när det gällde olika sätt att ”räkna kunder i butik”.

Under hösten mattades smittspridningen av och den 29 september lyftes de sista restriktionerna. Det innebar bland annat att många butiker i citylägen och gallerior som drabbats extra hårt av försäljningsbortfall såg siffrorna gå åt rätt håll. 

Men den 7 december meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att det åter var skarpt läge på pandemifronten och butikerna tvingades än en gång klistra avståndsmarkeringar på golven och montera barriärskydd i kassorna inför den väntande julhandeln.

Fredrik Hägglund lämnade Ica-handlarnas Förbund.

Foto: Daniel Norman

Årets sorti

Efter sju år som vd för Ica-handlarnas Förbund tvingades Fredrik Hägglund i september att lämna sin post. Missnöje med hans ledarskap uppges vara orsaken bakom beslutet som ger eko i hela branschen.

Årets comeback

Göran Blomberg, tidigare finansdirektör på Ica-handlarnas Förbund, kom i oktober hastigt tillbaka till sin gamla arbetsplats som tillförordnad vd. Uppdraget blir senare permanent.

Årets beslut

Efter åratal av lobbyarbete från handelns sida klubbades lagen om tillträdesförbud för personer som upprepat begår brott mot butiker igenom. Lagen började gälla den 1 mars och efter en trög start där besvikelsen var stor hos enskilda butiker som nej till ansökan, blev utfallet bättre under senare delen av 2021.

Nya Ica-Stig och Ica-Stina, Björn Kjellman och Suzanne Reuter.

Foto: Miriam Järlesjö och Peter Gehrke/Ica

Årets handlarbyte

När Loa Falkman beslutat sig för att lämna ansvaret för landets mest kända Ica-butik startade omedelbart spekulationerna om hans efterträdare i reklam-såpan. Efter en hajpad kampanj där ledtrådar strösslades i filmerna och skapade gissningsfeber stod det klart att Björn Kjellman och Suzanne Reuter tar över som Ica-Stig respektive Ica-Stina.

Årets krasch

Förre vd:n för gränshandelskedjan Eurocash, Fredrik Jakobsson, tvingades under året att försätta samtliga tre butiker i sin lågpriskedja Superspar i konkurs.

Årets berg- och dalbana

För gränshandeln innebar året många tvära kast. I takt med att norska myndigheter ändrade sina regler och rekommendationer kring pandemin försvann kundströmmarna - och återkom i flera olika omgångar. Förväntningarna på årets julhandel var stora fram till dess att smittspridningen ökade kraftigt i Norge igen på senhösten.

Årets citat

”Att vi är först i Sverige med ett högautomatiserat lager för livsmedel gör mig extra stolt”.

Peter Muld, chef för strategi och transformation, Ica Sverige.

Årets trend

Koncepten med obemannade butiker blev allt fler under året. Ica to go finns både som separata enheter men i flera fall integrerade med en bemannad butik. Coop har invigt två ”Mini” och totalt finns nu över 60 obemannade butiker i landet.

Costco – här i Reykjavik, Island – slår upp portarna i Täby utanför Stockholm.

Foto: Susan Berzelius

Årets premiär

Hösten 2022 kommer den svenska dagligvarumarknaden att få en ny aktör. Visserligen blir det bara en enda enhet när amerikanska Costco slår upp portarna, men det är blir en rejäl köplada i Arninge i Täby.

Ryktena har cirkulerat i många år men i mars bekräftade slutligen kedjan med de 800 varuhusen med en snittyta på 13 000 kvadratmeter att Sverige var näst på tur att få en enhet där kunder med medlemskap kan handla att från livsmedel i storback till möbler, hemelektronik och kläder.

Årets rekord

13,2 miljarder kronor omsatte Lidl Sverige under sitt räkenskapsår 2020/2021, en ökning med nästan 13 procent.

Annette Claesson, handlare på Ica Nära Furuviks som enligt Dagligvarunytts kartläggning är Sveriges mest lönsamma butik.

Foto: Foto: Pontus Nyman

Årets lönsammaste

Ica Nära Furuviks i Solna är Sveriges lönsammaste butiksbolag. Enligt en kartläggning som Dagligvarunytt presenterade i november har den lilla kvartersbutiken en rörelsemarginal på 18,9 procent.

Årets gränspassering

200 butiker kom Hemköpskedjan upp i under 2021. Den 200:e butiken såg ljuset i Lerum.

Årets uppfräschningar

Dagligvaruhandeln storsatsade under 2021. Flera av aktörerna slog rekord i antalet förnyade, renoverade eller utbyggda butiker.

Hemköp och Willys moderniserade 40 respektive 25 enheter och 260 Ica-butiker fick någon form av uppfräschning eller ombyggnad. 

Totalt byggdes uppskattningsvis 400 dagligvarubutiker om under 2021.

Årets klimatutmaningar

Extremvädret som rått i omgångar under 2021 och som tagit sig uttryck i bland annat skyfallsliknande regn drabbade många butiker under sommaren. Översvämmade kundparkeringar och strömlösa butiker var några av effekterna. 

Meta Persdotter blev vd för Coop Butiker och Stormarknader.

Foto: Pressbild

Årets ledarskiften

Inget dagligvaruår utan vd-skiften och i år stod Coop för den stora karusellen - häng med nu: Annelie Borg Lundgren tog över ansvaret för Coop Värmland. Meta Persdotter blev vd för Coop Butiker och Stormarknader och hennes efterträdare på Coop Mitt blev Magnus Wåhlander.  Anna Bengtsson blev utnämnd till vd för Coop Varberg där hon efterträder Göran Borg och slutligen, i december lämnade Coop Sveriges vd Magnus Johansson besked att han vid årsskiftet hoppar av sitt uppdrag. Ny tillförordnad vd blir Marie Nygren.

 

Det hände 2021 – månad för månad

JANUARI

Axfood-ägda gränshandelskedjan Eurocash meddelade i början av året att man förvärvar välkända Långflons stormarknad i Torsby kommun, nära den norska gränsen.

Den 3 500 kvadratmeter stora butiken har sedan dess fått ett ansiktslyft och byggts om enligt Eurocash nya koncept.

 

FEBRUARI

Företaget Pop Bakerys smördeg utsågs till årets matbluff. Anledningen var att smördegen saknar - smör. En genomgång som konsumentföreningen Äkta vara, som också delar ut ”priset”, gjort visar att elva av de 14 smördegarna på den svenska marknaden görs på annat än smör.

 

MARS

Ica to go etableras i en rasande fart under året, ett 70-tal butiker är enligt uppgift intresserade av att få Icas koncept för obemannat. För Ica Supermarket i Järvsö som brann ner hösten 2020 innebar Ica to go att Järvsöborna kunde kompletteringshandla på hemmaplan under byggandet av den nya butiken.

 

APRIL

En stor kartläggning som Dagligvarunytt gjort visade att Coops största juridiska enheter ökade nettoomsättningen med 7,2 procent från 2019 till 2020 och nådde 45 miljarder kronor. Dessutom förbättrades rörelseresultatet med över 300 miljoner kronor under perioden.

 

MAJ

Tempo avslöjade att profilen, i likhet med Axfoods övriga varumärken, kommer att starta en egen kundklubb. Som främsta motivering för att skapa en kundklubb anger butikerna att det ”driver försäljning, bygger lojalitet och möjliggör digital kommunikation”.

 

JUNI

30 handlare inom Ica Maxi-profilen i södra och västra Sverige gick samman för att gemensamt köpa in varor och ta upp konkurrensen med lågprisaktörerna. Satsningen fokuserar på klipp och stora partier och handlarna räknade med 20-30 procent lägre priser på dessa varor.

 

JULI

Regeringen lättade på restriktionerna och råd kopplade till coronapandemin men nya siffror från undersökningsföretaget GFK avslöjade att e-handeln med dagligvaror ändå lockade fler konsumenter. Kundstocken växte med ytterligare fem procent april-juni.

 

AUGUSTI

Rapporter om frost som slår hårt mot framför allt de brasilianska kaffeplantagerna fick allt mer genomslag på priserna under året. Priset på kaffe i Sverige ökade med fem procent under juli och totalt ökade kaffepriset med över elva procent under de gångna tolv månaderna.

 

SEPTEMBER

Rapporten ”Handeln i Sverige” från HUI och Handelsrådet visar vilka kommuners handel som drabbats värst under pandemin. Inte oväntat är det gränshandelskommunerna Strömstad, Eda och Storuman som haft störst omsättningstapp. I andra änden är det Burlöv, Bxholm och Ödeshög som klarat sig bäst.

 

OKTOBER

Dagligvaruhandeln storsatsade under 2021. Flera av aktörerna slog rekord i antalet förnyade, renoverade eller utbyggda butiker.

Hemköp och Willys moderniserade 40 respektive 25 enheter och 260 Ica-butiker fick någon form av uppfräschning eller ombyggnad.

 

NOVEMBER

Osäkerheten och frågorna kring UTP-lagen som infördes i november var stor från handelns sida som länge lobbade emot den ”överimplementering” av lagen som man ansåg att Sverige gjorde jämfört med övriga EU. Kritiken gällde främst skyddet av stora, multinationella leverantörer.

 

DECEMBER

Förre vd:n för gränshandelskedjan Eurocash, Fredrik Jakobsson, öppnade under våren en ny lågpriskedja, Superspar, med tre butiker. Redan i juli försattes Jönköpingsbutiken i konkurs och sedan kom konkurserna slag i slag under hösten. ”Jättetrist” sa Fredrik Jakobsson själv.

Läs mer om allt genom att söka i Dagligvarunytts digitala arkiv här.
Har du ingen prenumeration på Dagligvarunytt? Lugn, det fixar du här.
Och
här kan du som prenumerant läsa tidningen digitalt.
Är du prenumerant och behöver ett inlogg kan du få hjälp
här.

Susan Berzelius

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev