Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk och jobb

Coop Värmlands nya vd på plats – kommer direkt från konkurrenten

Publicerad: 23 mars 2021, 13:01

Anneli Borg Lundgren ska göra Coop Värmland stoltare och starkare.

Foto: Simone Syversson

Anneli Borg Lundgren skulle egentligen tillträda nya jobbet som vd för Coop Värmland först efter påsk men tjuvstartade redan i förra veckan. ”Jag älskar Värmland och tycker att det är väldigt roligt att jobba”, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Coop VärmlandCoop Butiker och StormarknaderCoop Sverige

Coop Värmlands nya vd är passande nog född och uppvuxen i Värmland men har under de senaste 20 åren bott i Stenungsund. Men nu flyttar Anneli Borg Lundgren hem till Karlstad igen – och låter väldigt glad över det.

– Just nu hyr jag en lägenhet men min man och jag letar hus för fullt, säger hon när Dagligvarunytt når henne på telefon, denna hennes sjunde arbetsdag.

Hon berättar att första jobbet var på Obs i Bergvik, det som nu är Stora Coop, i början av 80-talet. Och första fasta anställningen var på Coop Värmland.

– Därför känns det verkligen som att sluta en cirkel. Under de senaste dagarna har jag till och med träffat några kolleger från den tiden. Det får man säga är ett gott betyg till den här arbetsplatsen, säger Anneli Borg Lundgren och förklarar att lojalitet är ett kärnvärde inom kooperationen.

Själv har hon dock hoppat runt en hel del inom handeln och haft ledande befattningar inte bara inom Coop utan även hos Ica och nu senast Hemköp. Hon har dessutom varit vd för Biltema under flera år.

Känner du dig otrogen?
– Haha, nej verkligen inte, jag ser det snarare som en styrka. Och jag har alltid varit lojal mot det företag jag jobbat för.

Coop Värmland har några tunga år bakom sig, ett läge som förvärrats med pandemin och en krisande gränshandel.

– Det är ingen hemlighet att några av våra enheter har det riktigt tufft. Samtidigt står vi för så mycket bra och genuint som jag vill hjälpa till att lyfta. För mig står Coop Värmland för det lokala och jag vill gynna och ta tillbaka våra lokala leverantörer. Vi gör väldigt mycket samhällsnytta och möter våra ägare varje dag när de handlar i butikerna, säger Anneli Borg Lundgren.

En del av hennes uppdrag är att se till att Coop Värmland ”kommer tillbaka på banan”. En förändringsresa som på sikt ska göra alla enheter lönsamma.

– En del av det jag lärde mig under min tid på Biltema är att ge varje butik förutsättningar att driva verksamheten efter sina behov och förutsättningar. Allt måste inte vara på samma sätt bara för att det är en kedja.

Några av de starka ben hon nämner är lågpriskedjan Pekås och Nästgårdsköket – Coop Värmlands eget varumärke för allt från smörgåstårtor och wraps till bakverk.

– Det är hantverk som i det finaste konditori, en jättestyrka och något som ska finnas i varenda Coop-butik.

Vad är det bästa med Värmland?
– Allt! Jag älskar skogen och jag älskar människorna. Att få vandra och jaga – det är hemma för mig.

Agneta Renmark

redaktionen@dagligvarunytt.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev