Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folk och jobb

Coop Värmlands ansikte utåt slutar – efter 28 år: ”Tajmingen känns riktigt bra nu”

Publicerad: 10 maj 2022, 09:50

Klas Olsson till vänster och hans efterträdare, nuvarande kommunikationschef Anna Ociansson, till höger.

Foto: Privat

Klas Olsson har en 28 år lång karriär som kommunikationsansvarig för Coop Värmland. Nu går han i pension och lämnar över posten till sin efterträdare. ”Självklart känns det vemodigt”.


Ämnen i artikeln:

Coop VärmlandCoop

1994 började Klas Olsson vad som skulle bli en långvarig tjänst som kommunikationsansvarig för Coop Värmland. 28 år senare var det han själv som kallade in till presskonferens där han meddelade sin avgång och presenterade hans efterträdare.

- Det blev ofrånkomligt att det blev några frågor om historien eftersom jag varit med så länge men det var framför allt för att presentera min efterträdare Anna Ocyansson, säger han.

Även om han officiellt kliver av tjänsten kommer Klas Olsson att fortsätta jobba ett tag till, detta för att knyta ihop säcken och avsluta vissa pågående processer. 

Men utöver det tycker han att den här tidpunkten var perfekt för att lämna över ansvaret till sin efterträdare.

- Jag har varit med väldigt länge och det har varit upp och ner men jag tycker tajmingen känns riktigt bra nu. Föreningen går åt rätt håll och vi har en bra utveckling där vi tar andelar av våra konkurrenter, säger han.

Under de 28 år Klas Olsson arbetat med kommunikation för Coop Värmland har det blivit både positiva och negativa rubriker.

Han minns tillbaka på vissa stunder som varit lite extra roliga, bland annat när Coop Värmland firade 100-årsjubileum 2003 där han själv var ansvarig för evenemanget och när kungen kom på besök efter lanseringen av butiken ”All världens mat” i Karlstad.

- Länsstyrelsen ringde till mig och frågade om vi skulle kunna ta emot kungen på besök och jag trodde dom skojade med mig. Jag var där ett par dagar med Säpo-vakter, det var häftigt, säger han.

Men det är inte enbart positiva minnen från yrkeslivet, det har även varit en del mindre roliga stunder som till exempel när Domus brann ner 1999 eller när Coop Värmland tvingats till nedläggningar.

- En butik i Sörby fick vi lägga ned 2001. Då var det till och med en dam som slog mig med sin käpp, inte hårt visserligen men det är något jag minns. Jag kan så klart förstå det, för butiken betydde så enormt mycket för bygden, säger han.

Vad kommer du att tillbringa dagarna med nu?
- Jag har sex barnbarn och en sommarstuga så det är jag inte bekymrad över. Sedan så ska jag fortsätta med gubbrockbandet där hälften är pensionerade, jag spelar trummor där och har vansinnigt kul, säger han och fortsätter:

- Självklart är det vemodigt också, för jag brinner fortfarande för kooperationen. Det har hänt så otroligt mycket inom kommunikation och den delen kommer min efterträdare kunna utveckla på ett bra sätt.

Klas Olsson efterträds av Anna Ociansson, som arbetat fyra år på Coop Värmland. Hon har bland annat utvecklat föreningens strategi på sociala medier, varit teamledare på marknadsavdelningen och senast inom HR-administrationen i några månader. Hon ser med spänning på den stundande uppgiften.

- Alla i Värmland bryr sig på ett eller annat sätt oavsett om man har ett Coop som närmaste butik eller inte. Det känns stort och spännande att vara ännu närmare medlemmarna i min nya roll, säger hon.

Anna Ociansson har även arbetat en hel del med traditionella medier på, både det egna kampanjbladet men även reklam i den lokala dagspressen.

När hon för fyra år sedan började sin karriär på Coop Värmland var Klas Olsson en av hennes första kontakter, och hon tror det finns mycket att lära av honom.

- Han är ju verkligen duktig på kontakten med medlemmar och dagspressarna i det här speciella medielandskapet i Värmland. Det är bara suga åt sig och kika på hur han sköter allt, säger hon och fortsätter:

- Nu ska vi även sitta i samma rum ett tag så det blir väldigt nära kontakt. Det är en enorm trygghet nu när Klas blir kvar i några månader.

 

Loke Westberg

Reporter

loke.westberg@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Coop VärmlandCoop

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.