Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Inga stöd till handeln – nu bävar Maxi inför vintern: ”Vi äter av sparat kapital”

Näringspolitik

Fördröjningen av elprisstöden till företag skapar ännu mer osäkerhet när vintern knackar på. Det säger handlaren Fredrik Grindemark, som också tror på en chock för den som läser butikbolagens bokslut över 2022. ”Jag tror inte riktigt att folk har greppat det”, säger han.


Aftonbladets Anders Lindberg spår ett svenskt matprisuppror: ”Folk är helt rasande, speciellt på Ica”

Kartläggningar

Aftonbladets Anders Lindberg har fått ”ovanligt känslomässiga” läsarreaktioner efter sin text om de höga svenska matpriserna, där han går till angrepp mot Ica, Coop och Axfood. ”Jag tror att vi står i en situation där vi hamnar i ett slags matprisuppror. Och då kommer man kräva åtgärder från politikerna”, säger han.

Ledarskribenten utmålar handeln som ”maffia” – får mothugg av bransch-vd: ”Sensationslystet”

Kartläggningar

Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg går till attack mot dagligvaruhandeln – och påstår att Ica, Coop och Axfood sätter överpriser på mat. Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel, sågar artikeln medan ekonomiprofessor Ulf Johansson ger Anders Lindberg visst stöd. ”Jag tycker att det finns en del resonans i det som skrivs”, säger han.

Innehåll från Turnpike

Digitaliserat arbetsflöde: Ger effektivare personal – och nöjdare kunder

Innehåll från Turnpike

Sveriges 100 största butiker

Unik kartläggning: Sveriges 100 största butiksbolag 2022 – här är hela listan

Kartläggningar

Här är den omfattande och unika listan över de 100 omsättningsmässigt största butiksbolagen i dagligvaruhandeln.


Spektakulära butiken tar plats på 100-listan: ”Stolta över att vi finns med”

Historiskt tronskifte – här är butiken som kan peta Ica Maxi från förstaplatsen


Efter avhoppet – Christian Wijkström har hittat balansen i livet: ”Äger min tid helt själv”

Personligt

Coops förre vd Christian Wijkström har sedan hans sorti från livsmedelsjätten fokuserat på det egna företaget Algidus. Samtidigt har han lyckats finna balansen mellan arbete och familj. ”Många går nog runt och funderar på om de skulle vilja göra något annat, jag tog det steget och kan säga att om man har den tanken så ska man göra det.”


Eskalerande priskris ger historiskt stort tapp i butik: ”Alla är förlorare”

Kartläggningar

Omsättningen i dagligvaruhandeln har nått en historiskt låg nivå, och i butiksledet tilltar oron över hur kalkylen ska gå ihop. ”Butiker med sämre lönsamhet kommer ha svårt att klara sig när de ska konkurrera prismässigt om kunden som har sämre med pengar”, säger Karin Brynell.

Trots förbättrad lönsamhet i år – dyster prognos för svenskt lantbruk: ”Tappat marknadsandelar”

Näringspolitik

Lönsamheten för svenskt lantbruk har förbättrats de senaste två åren tack vare krisstöd från regeringen och höjda ersättningsnivåer från industrin. Men prognosen för 2023 ser betydligt dystrare ut. ”Det slutar en bonde var åttonde timme”. Läs om: ✓ Hoten mot svenskt lantbruk. ✓ Axfoods svar på LRF:s priskritik mot kedjorna. ✓Förskjutningen mellan produktkategorier hos Arla. ✓ Livsmedelskedjans syn på livsmedelsstrategin.

Mathems vd om värderingsslakten, nya lagret och Dagabs inköpskanaler: "Någon gång vänder det"

E-handel

Lagret i Larsboda ska bygga lönsamhet, men värderingen har rasat och Mathem summerar året med blygsam tillväxt. Samtidigt sätter räntor och inflation press på e-handeln inför 2023. Läs om: ✓ Synen på ”slakten” ✓ Larsbodas effekt i resultaträkningen ✓ Framtidsanalysen ✓ Nya, viktiga samarbetet – På lång sikt känner vi oss väldigt trygga med vår position och vår produkt, säger vd Johan Lagercrantz i en längre intervju.


Coop lyfte – när de landade en flygvärdinna som vd: ”Du måste ta hand om kunderna”

Personligt

Flygvärdinna, kiropraktor, handlare och butikschef i optikbranschen. Här är vd:n som lyfter en av Coops minsta till ännu högre höjder. ”Jag har nytta av alla mina erfarenheter i det här jobbet”, säger Therése Bröderman.


Förvånande siffran – kampanjhetsen har stannat av: ”Kanske har nått en maximal nivå”

Kartläggningar

I kundernas varukorg har andelen kampanjvaror nått en ny toppnivå, konstaterar GFK. Men ökningen ser ut att ha stannat av. ”Kanske har kedjorna nått en maximal nivå för kampanjpriser”, säger Myriam Martensen, kommersiell direktör på GFK.


Handlarna efterlyser nödåtgärder från Ica Sverige: ”Väldigt väldigt utmanande”

Kartläggningar

Stigande kostnader, krympande marginaler och kundtapp pressar Ica-handlare mer än någonsin tidigare. Samtidigt är de bundna att betala in stora summor till i Ica-systemet. ”Många står inte alls rustade även om det på papperet finns en hög vinst i ryggen”, säger Mårten Tenne på Ica Maxi Nyköping.